Protestatarii care au ieșit în stradă - o mână de oameni - ca să ceară să mâncăm iarbă în loc de friptură vor cruța gândacii și viermii, căci și ei mișcă prin sertarele unor ferme speciale.
Ce am văzut noi în weekendul trecut în Piața Victoriei din București nu e ceva original, căci unii de-ai noștri ne ocupă timpul cu tot felul de copieri. După cum zburdă vorba în ultimii ani, plagiem tot. Așa a fost și cu protestul vegetarienilor sau veganilor sau salvatorilor planetei de emisiile produse de vaci, adunați duminică în fața Guvernului sub prezentarea „apărători ai drepturilor animalelor”. În fruntea lor, fostul parlamentar Remus Cernea, remarcat la începuturile sale ca apărător al drepturilor comunității LGBTQ.
Mulți n-am înțeles ce i-a apucat pe acești cetățeni să facă un asemenea protest în plin război la granița țării, când românii sunt înspăimântați, sunt preocupați de facturi, de creșterea prețurilor, de pensii și salarii. De abia uitaseră oamenii de platourile cu gândaci, lăcuste, viermi și greieri prezentate pe toate posturile tv! Și au venit ei, militanții drepturilor animalelor, ca să ne spună că e mai bine să uităm de friptura din farfurie, că e mai sănătos să mâncăm „iarbă sau plante din natură”.
„Revoluția verde” au numit-o olandezii când au ieșit în stradă, în iulie, protestând împotriva guvernului care s-a angajat să-i forțeze pe fermieri să reducă numărul de animale și îngrășămintele pentru a proteja planeta de emisiile de azot și amoniac. Dejecțiile vacilor, porcilor și găinațul găinilor, problemă mare în Olanda, dar și în Noua Zeelandă, ca să mai amintesc încă o țară unde se vrea dispariția fripturilor din farfurie. Miniștrii neozeelandezi sunt și mai răi. Îi vor obliga pe fermieri să reducă drastic numărul animalelor, până la dispariția lor, iar din 2025 îi va amenda pe fermieri pentru emisiile de gaze de la oi și vaci. Și la ei tot în iulie s-a lăsat cu proteste: de o parte fermierii, de cealaltă parte, apărătorii drepturilor animalelor.
De ce or fi întârziat ai noștri iubitori veganiști și ne-am trezit cu ei duminică pe stradă, vorbindu-le reporterilor ba de închiderea fermelor, ba de exploatarea animalelor, ba de iarbă în loc de carne la dejun sau cină? Fără lapte și omletă dimineața, căci dacă dispar vacile, caprele și găinile… adio! Mesajele scrise pe foi de hârtie sau pe cartoane erau ambigue, ca să nu zic cam fără sens dacă te erijezi în apărător al drepturilor animalelor. Căci n-am înțeles, dacă vacile, oile, caprele și găinile trebuie să dispară din ferme ele trebuie omorâte. Iar celor rămase în viață să li se ia dreptul la reproducție. Să citim câteva din ideile militante de pe pancartele protestatarilor: ”Animalele simt durerea”, ”Etică și viitor - Uniți pentru animale”, ”Carnea=crimă, laptele=abuz”, ”Stop subvențiilor pentru fermele zootehnice”, ”Alege vegan pentru planetă”.
Un reporter a consemnat declarația unei doamne care vrea lichidarea fermelor, dar fără a preciza ce să se facă la acel moment cu animalele de acolo. ”Noi, aici, luptăm pentru niște legi mai favorabile animalelor, care să permită ca noi, din banii noștri, să nu mai plătim fermele de animale, pentru că ele deja iau o grămadă de bani de la stat înainte să vândă, înainte să aibă clienți”, a spus protestatara. Fostul deputat Remus Cernea a prins și el microfonul: ”Tema drepturilor animalelor este foarte importantă, este o temă morală, în esență, și România a făcut câțiva pași importanți, (...) dar trebuie multe alte lucruri avute în vedere. Oamenii de aici arată că suntem pe drumul bun. (...) Eu sunt vegan de 7 ani și jumătate, mulți de aici sunt vegani, deci există alternative alimentare vegetale, nu-i nevoie să chinuim animale pentru asta și acesta este unul din mesajele din seara asta: putem avea o viață sănătoasă, lipsită de chinuirea animalelor, lipsită de acte de cruzime față de animale”, a declarat la România TV.
Și-a motivat prezența, după cum se vede, căci a devenit vegan după etapa activistă LGBTQ. Măcar el cred că știe că există norme UE de protecție a animalelor de fermă, care au stabilit standarde încă din 1998. Acestea nu „vorbesc” nici de sacrificarea animalelor ca să fie micșorat numărul lor din ferme, nici de metode de stopare a reproducției.
Normele UE privind „binele animalelor cuprind așa-numitele cinci libertăți”: de a nu suferi de foame și sete; de a fi ferite de disconfort; de a nu suferi dureri, leziuni și boli; de a manifesta un comportament firesc; de a nu suferi de frică sau stres. Mult zgomot pentru nimic, cu protestul ăsta venit intempestiv în zi de duminică! Doar prezența lui Remus Cernea a atras atenția și m-a făcut să-mi pun întrebări pentru ce va urma în această perioadă preelectorală. Ni se pregătește revenirea lui Cernea în spațiul public, căci campania climatică se pregătește intens în laboratoarele politice occidental?