Mugur Isărescu se fereşte să dea explicaţii românilor împrumutaţi la bănci

Mugur Isărescu se fereşte să dea explicaţii românilor împrumutaţi la bănci

Senatorul Daniel Zamfir susţine că guvernatorul Băncii Naţionale este obligat să meargă la audieri la Parlament, însă BNR a dat semnale repetate că Isărescu nu va face acest lucru.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este invitat atăzi, la Comisia economică din Senat, pentru a discuta despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR, a declarat ieri senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele forului parlamentar. În replică, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a arătat că „până să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui ca să răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci pentru că nu a respectat procedura de convocare” a guvernatorului.

Tot ieri, în scandal a intervenit şi Consiliul Concurenţei care a anunţat prin preşedintele său, Bogdan Chiriţoiu, că a declanşat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuaţia indicatorului după apariţia, la finele anului trecut, a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, care a instituit “taxa pe lăcomie”. În legătură cu afirmaţiile lui Daniel Zamfir, potrivit căruia Consiliul Concurenţei nu a sancţionat, în 2008, mai multe bănci suspectate că s-ar fi înţeles pentru a manipula nivelul ROBOR, Chiriţoiu a afirmat, pentru Agerpres, că investigaţia de la acel moment nu a identificat dovezi în acest sens. „Investigaţia a fost finalizată, decizia s-a luat conform procedurilor legale, iar ordinul de închidere a investigaţiei există şi se află de ani de zile postat pe siteul instituţiei”, a susţinut Chiriţoiu. În plus, potrivit acestuia, la acel moment, Comisia Europeană, care investiga astfel de practici la nivel comunitar, a aplicat amenzi în Marea Britanie şi ar fi făcut acest lucru şi pentru băncile din România, dacă ar fi existat dovezi că acestea au încălcat legea. Din raţiuni procedurale, acest raport a fost discutat şi cu Comisia Europeană, a adăugat el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Băncile au făcut ceva rău în unele perioade

Acest lucru nu înseamnă însă că băncile nu au făcut ceva rău în alte perioade, a atras atenţia Chiriţoiu. „Ne uităm la piaţa bancară şi am avut multe acţiuni de atunci. Avem o investigaţie începută în urmă cu un an, care este în lucru în momentul de faţă şi pe care o terminăm în acest an. Investigaţia se va termina atunci când vom avea dovezi dacă au încălcat sau nu legea. Au avut loc inspecţii la 25 de bănci, a fost cea mai mare inspecţie făcută de Consiliu vreodată, s-au colectat date şi în câteva luni vom avea confirmarea dacă băncile au încălcat sau nu Legea concurenţei, dar pentru fapte recente, de acum doi ani, nu din 2008”, a continuat oficialul Concurenţei. Totodată, Chiriţoiu a amintit şi de o directivă europeană care ar fi trebuit transpusă în legislaţia românească încă de acum trei ani şi care ar fi permis reducerea comisioanelor bancare.

În contextul nivelului ridicat al ROBOR, duminică seară, la Antena 3, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a acuzat Consiliul Concurenţei de faptul că tărăgănează investigaţiile. ROBOR se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor de rată de dobandă, pentru lei, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Dacă ROBOR creşte, este un semnal că şi ratele de dobândă la depozite şi la credite în lei vor creşte.

 

Dragnea crede că PIB-ul a fost sabotat

PIB-ul şi veniturile bugetare ar fi fost cu cel puţin 10% mai mari dacă toate instituţiile statului ar fi urmărit interesul României, şi nu destabilizarea actualei coaliţii, a scris preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook. „Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR. O primă măsură referitoare la ROBOR a fost luată prin Ordonanţa 114, iar în ceea ce priveşte cursul, acesta va reveni în parametri normali. Sigur că mi-aş fi dorit ca şi Banca Naţională să ne sprijine şi să pună pe primul plan bunăstarea românilor”, a mai scris Dragnea.

Un cititor al paginii sale a întrebat cum e posibil ca bulgarii să aibă din 2007 acelaşi curs de schimb. Liviu Dragnea i-a răspuns că bulgarii au luat măsura să lege cursul leva de euro, adică să rămână fix, cu acordul Băncii Naţionale, „în timp ce BNR nu”. Dragnea a adăugat că România a încheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus faţă de anul 2016, reprezentând o creştere de 32%. „PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus faţă de 2016, adică o creştere de 25%! Sunt cele mai mari creşteri, în doi ani consecutivi, din istoria României”, a susţinut Liviu Dragnea.

 

Guvernul prezintă proiectul Bugetului

Proiectul de lege al bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat astăzi de către Guvern, iar în 5 sau 6 februarie va putea începe dezbaterea acestuia în Parlament, a anunţat Darius Vâlcov, consilierul premierului.

Potrivit acestuia, proiectul de buget pentru 2019 va cuprinde „surprize foarte plăcute”, el referindu-se, în context, la o creştere de aproape jumătate a bugetului Educaţiei faţă de anul 2018, precum şi de creşteri consistente ale bugetelor Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Pe de altă parte, consilierul premierului a ţinut să sublinieze că Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 de instituire a „taxei pe lăcomie” nu va fi abrogată şi nici nu va fi modificată la momentul adoptării de către Parlament. De asemenea, Vâlcov a precizat că premierul Viorica Dăncilă a participat la majoritatea întâlnirilor de la Guvern privind proiectul de buget, iar din fotografia prezentată de liderul PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook ea a lipsit pentru că acea întâlnire a fost pentru a fi prezentate liderilor coaliţiei datele proiectului de buget.