Evenimentul Zilei > International > Mugabe, cel mai vârstnic șef de stat din lume, la un pas să fie demis și înlocuit cu soția sa
Mugabe, cel mai vârstnic șef de stat din lume, la un pas să fie demis și înlocuit cu soția sa

Mugabe, cel mai vârstnic șef de stat din lume, la un pas să fie demis și înlocuit cu soția sa

Tot mai multe voci cer plecarea de la putere a președintelui Robert Mugabe. Structurile regionale ale partidului de guvernământ din Zimbabwe au cerut vineri, cu o majoritate covârșitoare, demisia președintelui aflat în funcție din 1980, transmite AFP.

Opt din cele zece structuri regionale ale ZANU-PF au solicitat demisia lui Mugabe, majoritatea cu vot unanim, conform liderilor teritoriali ce au apărut la televiziunea de stat în cursul serii. Cererea lor vine după ce demisia președintelui a fost solicitată și de foști luptători din războiul de independență, opoziție și societatea civilă. Astăzi are loc la Harare o mare adunare politică prin care i se  cere președintelui să demisioneze.

În vârstă de 93 de ani, președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a sosit vineri la o ceremonie de absolvire la universitatea din capitala Harare. Aceasta a fost prima sa apariție publică de la preluarea puterii de către armată, relatează Reuters și dpa, și după ce, la începutul săptămânii, a fost plasat în arrest la domiciliu.

Apariția publică a avut loc după ce joi Mugabe a refuzat categoric să renunțe la putere în cursul unor discuții cu generalii care au preluat controlul asupra capitalei Zimbabwe, notează AFP. O sursă apropiatpă armatei le-a spus jurnaliștilor că președintele s-a întâlnit, tot joi, pentru prima dată cu comandantul armatei care a preluat conducerea la Harare. Lovitura de forță a armatei, până acum unul dintre pilonii regimului Mugabe, pune la încercare mandatul celui mai vârstnic șef de stat în exercițiu din lume. Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe, a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda sănătății fragile și a vârstei de 94 de ani pe care o va avea anul viitor. Acest lucru nu e droit însă de militarii care au decis să preia puterea. Într-un comunicat de presă difuzat vineri dimineața, reprezentanții armatei au precizat că vor continua discuțiile cu președintele Mugabe privind ”următoarea etapă”.

Fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa (75 de ani), a fost demis din funcție la începutul lui noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe (52 de ani).  Conform analiștilor, după destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe s-ar afla în poziția ideală pentru a-i succede în funcție soțului său. (Sursa foto: Reuters)