DECLARAŢIA MUFTIULUI României despre Europa CREŞTINĂ va produce un SCANDAL uriaş

DECLARAŢIA MUFTIULUI României despre Europa CREŞTINĂ va produce un SCANDAL uriaş

Liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat, a arătat marţi că instituţia pe care o reprezintă "promovează un islam pur şi nu unul ideologic'' şi că Europa trebuie să rămână creştină.

"Europa va trebui să rămână cu valorile creştine. O Uniune Europeană fără valorile spirituale este ca un copil la 13 ani abandonat de ambii părinţi. Din nefericire, la ora actuală se încearcă o îndepărtare de la valorile creştine. O societate fără credinţă este ca şi cum n-ar mai exista şi ar permite mult mai uşor radicalizarea imigranţilor. (...) Ne bucură că, la ora actuală, poporul român îşi practică valorile tradiţionale", a spus muftiul la conferinţa de lansare a Laboratorului de Sociologia şi Geopolitica Religiilor, intitulată "Dumnezeu îşi ia revanşa? Geopolitica religiilor azi".  

"În pericol este însăşi civilizaţia contemporană europeană, normalitatea europeană", a spus academicianul Victor Voicu la acelaşi eveniment. Religia creştină şi însăşi civilizaţia europeană sunt în pericol, în condiţiile accentuării secularizării şi fenomenului migraţiei, a mai afirmat marţi secretarul general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, Secretarul general al Academiei consideră dificile soluţiile de integrare a musulmanilor, cu atât mai mult cu cât susţine, citând din studii internaţionale recente, că "Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o gravă criză de identitate", fenomen care s-ar manifesta şi în ţara noastră.

"Să admit însă că Europa contemporană şi viitorul ar putea integra musulmanii, urmând o cale cu două trepte: autoreforma islamismului şi educarea minţilor. Ambele dificile. Posibile teoretic pe termen mediu şi lung. Să treacă măcar două generaţii sau trei. Vezi parcursul prin pustie a 40 de ani, ca să se schimbe generaţiile, conceptele, metehnele, prejudecăţile. (...) S-au născut nişte întrebări, care ar putea să ne intereseze pe unii dintre noi, ar putea să ne intereseze la nivel naţional. Poate şi la nivel european. Sau nu? (...) Prima întrebare: Este programată această imigraţie islamică în Europa, chiar dacă parţial este justificată de ororile războiului? Europa este conştientă de consecinţe? Există o abordare unitară a Uniunii Europene, o analiză a liderilor europeni a cauzelor şi consecinţelor imigraţiei?", a spus acad. Victor Voicu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, el s-a întrebat dacă "lipsa de reactivitate la actuala imigraţie islamică versus reacţia la imigraţia din sud-estul european este fundamentată şi în ce sens".

"Se aplică concepte politice diferite cu dublu standard? De ce ţările islamice bogate din Zona Golfului nu oferă sprijin şi nu acceptă imigraţia coreligionarilor lor? Nu cumva acest tip de abordare de politică a Uniunii Europene de pacificare, conciliere - un aparent umanism - este de fapt 'politică corectă' şi neomarxism similară sau un fel de 'policy of appeasement', politică dusă de Neville Chamberlain în 1937-1940 faţă de Hitler? Consecinţele le ştiţi. (...) Şi ultima întrebare: Au evaluat liderii europeni cu ajutorul experţilor consecinţele demografice şi geopolitice ale imigraţiei masive la nivelul teritoriului Europei? Desigur, după cum vedem, multe întrebări şi puţine răspunsuri", a încheiat academicianul.

În acest context, vorbind de înfiinţarea Laboratorului de Sociologia şi Geopolitica Religiilor, Voicu a afirmat că aceasta "constituie o necesitate şi umple o nevoie a societăţii româneşti".

Potrivit site-ului ISPRI, relaţia dintre biserică şi stat în Europa, problematica învăţământului religios, restituirea proprietăţilor religioase sau salarizarea preoţilor, chestiunea laicatului, tipul de laicitate promovat în Europa sau România, problematica autocefaliilor bisericilor ortodoxe din regiune, provocările migraţiei Islamului spre Europa, relaţia dintre religie şi identitatea naţională, religia şi (post)modernitatea, geopolitica Ortodoxiei, provocările Europei seculare, mizele ecumenismului sau resurecţiile religioase din regiune - toate aceste mize, şi multe altele, vor constitui agenda de cercetare şi dezbatere publică a Laboratorului de Sociologia şi Geopolitica Religiilor - LSGR.