Există un ucigaș tăcut care se ascunde în majoritatea grădinilor. Este extrem de periculos și cu greu poate fi descoperit și combătut. Are o rezistență mare, chiar și la medicamentele speciale pentru astfel de bacterii.
Un ucigaș tăcut se ascunde în multe grădini și este extrem de greu de descoperit. Multe persoane se confruntă deja cu efectele lui și încearcă să scape de el, însă fără prea mare succes. Este rezistent la unele dintre cele mai bune tratamente.
Oamenii de știință spun că mucegaiul de sol s-a extins în ultima perioadă, din ce în ce mai mulți grădinari confruntându-se cu el. Potrivit specialiștilor, expunerea pe scară largă la această ciupercă, pe numele său complet aspergillus fumigatus, ar putea sta la originea a cel puțin două cincimi din infecțiile cu aspergiloză greu de tratat.
Mucegaiul de sol estre extrem de periculos și poate fi fatal dacă nu este tratat. Dr. Jennifer Shelton, de la Imperial College London, a tras un semnal de alarmă în acest sens, susținând că persoanele imunodeprimate sunt cele mai expuse.
„Este un agent patogen oportunist capabil să provoace un spectru de boli cronice și acute care pun viața în pericol la om. Numărul de pacienți din Marea Britanie care prezintă infecții rezistente la unul sau mai multe azoli clinice este în creștere în diverse grupuri de pacienți”, a explicat medicul pentru The Sun.
Agricultorii, afectați de mucegaiul de sol
Dr. Jennifer Shelton spune că aspergiloza este o infecție cauzată de inhalarea unor mici părți ale ciupercii, fiind cel mai frecvent diagnostic infecțios omis în cadrul terapiei intensive din Marea Britanie. El afectează anul până la 4.250 de persoane.
Cei mai afectați de ciuperci sunt agricultorii. Ei inhalează zilnic spori de ciupercă, însă nu toate varietățile provoacă infecții. Totuși apseriloza invazivă este întotdeauna fatală dacă medicii nu o tratează sau nu o pot trata. Ea apare în momentul în care infecția se răspândește rapid din plămâni la creier, inimă, rinichi sau piele. Medicii sunt îngrijorați de faptul că nivelurile crescute de rezistență la tratamentele antifungice ar putea limita capacitatea acestora de a trata infecțiile.
Mucegaiul de sol nu afectează doar oamenii, ci și plantele și copacii.
Oamenii de știință au efectuat mai multe studii și cred că antifungicidele utilizate în agricultură ar putea alimenta rezistența.
Studiul, publicat în revista Science Advances, a prelevat mostre de aer din toată Marea Britanie pentru a măsura nivelul sporilor fungici. Aproximativ 485 de persoane din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au prelevat 1.894 de probe de aer pasive în patru zile, pe parcursul unui an. Ei au prelevat probe o singură dată vara, toamna, iarna și primăvara în perioada 2018-2019. Din cele 2.366 de colonii fungice găsite în 919 probe, 99 erau rezistente la medicamente clinice utilizate frecvent pentru tratarea infecțiilor cu aspergiloză, potrivit publicației citate anterior.