Un tribunal din Egipt l-a amendat pe fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, şi pe alţi câţiva foşti înalţi funcţionari ai statului, cu 540 milioane de lire egiptene (90,64 milioane de dolari) pentru întreruperea conexiunii la internet şi a reţelei de telefonie mobilă, în timpul revoluţiei din ianuarie 2011, relatează Reuters.
Mubarak va achita o amendă de 200 milioane de lire egiptene, iar fostul premier Ahmed Nazif una de 40 milioane de lire. Cea mai mare amendă, în valoare de 300 milioane de lire egiptene, o va plăti Habib al-Adly, fostul ministru al afacerilor interne.
Toţi trei foşti oficiali au fost amendaţi pentru prejudiciile aduse economiei ţării.
De ce mai este acuzat Mubarak Procesul privind întreruperea comunicaţiilor în Egipt este primul dintre o serie întreagă de procese în care este acuzat Hosni Mubarak. Fostului şef de stat i se aduc acuzaţii şi mai grave, precum cea de organizare a uciderii protestatarilor din piaţa Tahrir, în luna ianuarie.
Dacă va fi găsit vinovat pentru aceste fapte, Mubarak va fi condamnat la moarte.
În prezent, fostul preşedinte al Egiptului este internat într-un spital din Sharm El Sheikh.
Hosni Mubarak a părăsit fucţia de preşedinte al Egiptului pe 11 februarie, după aproape trei săptămâni de proteste de stradă. Mişcarea revoluţionară a fost organizată prin intermediul telefoanelor mobile, dar şi pe reţelele de socializare.
În timpul evenimentelor din ianuarie, fostul regim a încercat să dezorganizeze opoziţia prin deconectarea internetului şi a reţelelor de telefonie mobilă.