Preşedintele Ungariei János Áder s-a întâlnit vineri, la Viena, cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, ocazie cu care şi-au reafirmat intenţia de a menţine relaţiile de bună vecinătate.
La o conferinţă de presă a celor doi politicieni, János Áder a subliniat că păstrarea relaţiilor de bună vecinătate este importantă, deoarece astfel pot fi limitate pagubele pe care epidemia le provoacă în ambele ţări.
János Áder a reamintit că Austria este al doilea cel mai important partener comercial al Ungariei şi al treilea ca mărime în ierarhia investitorilor. Preşedintele Ungariei a precizat că turismul din ambele ţări a suferit mai pierderi din cauza epidemiei, o bună parte a hotelurilor din Budapesta şi din Viena fiind goale.
János Áder a evocat acordul de coaliţie guvernamentală încheiat la începutul anuluide Partidul Popular Austriac şi Partidul Verzilor, în care s-a stabilit că Austria vrea să devină neutră din punctul de vedere al poluării climatice până în anul 2040, cu 10 ani mai devreme faţă de propunerile Uniunii Europene.
Preşedintele ungar a considerat acesta este un angajament îmbucurător, lăudabil şi ambiţios, menţionând totodată că ridică şi anumite întrebări. János Áder a reamintit că în perioada 1990-2018 Austria nu a redus, ci a mărit cu 10% emisiile gazelor cu efect de seră, în timp ce în Ungaria emisiile au scăzut cu 30%.
Nivelul emisiilor în Austria este de aproape 9 tone pe cap de locuitor, în timp ce în Ungaria este 6,5 tone, a adăugat preşedintele Ungariei. János Áder a abordat şi tema utilizării energiei nucleare, în privinţa căreia există diferenţe de opinii între Ungaria şi Austria.
Austria o consideră de nedorit, pe când Ungaria o vede de neînlocuit, pentru a putea realiza obiectivele climatice, a constatat preşedintele János Áder. „Înţeleg poziţia Austriei, dar o rog să înţeleagă şi pe cea a Ungariei”, deoarece cele două ţări au condiţii naturale diferite, a spus János Áder, care a adăugat că Ungaria are mai puţine păduri, apele sunt mai puţine, de aceea trebuie să caute alte soluţii, având în vedere că trebuie să satisfacă pe de o parte criteriile de mediu şi cele climatice, iar pe de altă parte necesităţile de energie ale populaţiei şi industriei.
Alexander Van der Bellen a evocat legăturile multiple şi strânse, politice, culturale şi istorice, care leagă cele două ţări. În Austria lucrează aproximativ 50.000 de cetăţeni ungari, în primul rând în sănătate şi în turism. Pe de altă parte, întreprinzătorii austrieci sunt prezenţi în economia Ungariei, a precizat preşedintele preşedintele Austriei.
El a subliniat interesul comun al celor două ţări este de a vedea viitorul comun nu într-o „Uniune Europeană oarecare”, ci în una puternică. Alexander Van der Bellen şi-a exprimat convingerea că ambele ţări pot contribui la aprofundarea integrării, prin cooperările transfrontaliere, chiar şi în vremuri de criză.
Traducere: Andrei Demény, RADOR