MTI: Miklós Kásler - Ungaria are în vedere să se alăture la studiul clinic al vaccinului rusesc

sursa foto: epa

Ungaria are în vedere să se alăture la studiul clinic al a vaccinului rusesc realizat împotriva noului coronavirus, a declarat ministrul ungar al resurselor umane, în cadrul unei conferințe de presă susținută în mediul online.

Miklós Kásler a subliniat: Folosindu-ne de posibilitatea ”oferită cu generozitate”, ar putea beneficia de acest vaccin între trei și cinci mii de cetățeni ungari. Potrivit relatării unei delegații ungare, formată din specialiști, care a efectuat o vizită săptămâna trecută în Rusia, dezvoltarea vaccinului rusesc este foarte modernă, ”se desfășoară în condiții prevăzute de OMS”.

Din delegația ungară au făcut parte patru specialiști din partea Institutului Național de Farmacie și Sănătate Alimentară (OGYEI), virologul Centrului Național de Sănătate Publică și medici specialiști în fabricarea vaccinului de la Institutul Național de Pneumologie Korányi și Flaurt, a menționat oficialul ungar, care a adăugat: Delegația a fost primită de omologul rus al OGYEI, după care a vizitat laboratorul care produce vaccinul rus.

Potrivit delegației, fabrica este deosebit de modernă, fiecare etapă de producție a vaccinului este controlată de un sistem digital automat de către companie, urmată de autoritatea rusă. Specialiștii ungari au vizitat și policlinica unde până în prezent au fost vaccinate 22.000 de persoane cu vaccinul Sputnik-V. După vaccinare oamenii petrec câteva ore în cadrul clinicii, după care pot pleca acasă.

Persoanele vaccinate sunt în contact video cu unul din cei 300 de medici ai Telemedicinei. Un medic vorbește permanent cu aceiași pacienți și înregistrează într-un sistem electronic starea lor în fiecare zi, conform unui protocol stabilit. Persoanele vaccinate pot, de asemenea, să ia legătura cu centru și pot informa medicii dacă au simptome sau reclamații. Miklós Kásler a mai spus că și în Ungaria va începe testarea eficacității medicamentului antiparazitar ivermectină împotriva coronavirusului.

Medicamentul, descoperit în anii 1970 și utilizat atât în medicina umană, cât și în cea veterinară, a fost folosit în ultimii 30 de ani de peste trei miliarde și jumătate de oameni, iar în prezent în Asia, Africa și America de Sud sunt în desfășurare 30-40 de cercetări privind eficacitatea acestuia împotriva coronavirului. La studiul clinic din Ungaria participă Spitalul Centrum din Pesta și Institutul Național de Penumologie Korányi, a precizat Miklós Kásler.

RADOR