MTI: Comisia Europeană nu va prezenta o propunere legislativă în legătură cu inițiativa Minority SafePack

MTI: Comisia Europeană nu va prezenta o propunere legislativă în legătură cu inițiativa Minority SafePack

Comisia Europeană nu va dispune elaborarea unor noi acte normative în legătură cu inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, deoarece aplicarea amplă a legilor aflate deja în vigoare și a măsurilor politice vor asigura un arsenal serios pentru susținerea obiectivelor inițiativei, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de Executivul de la Bruxelles.

Ce este Minority SafePack

Scopul inițiativei este adoptarea unei serii de acte UE pentru îmbunătăţirea protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, etnice şi lingvistice.

Potrivit Comisiei Europene, din 2013, anul în care a fost înaintată pentru prima dată această inițiativă, au fost adoptate mai multe măsuri care oferă soluții la propunerile prezentate în această inițiativă.

„Aceasta este cea de-a cincea inițiativă cetățenească europeană de succes, care este o dovadă a faptului că cetățenii europeni doresc să fie auzită vocea lor și să participe în disputele publice privind crearea politicilor UE. Respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților este una din valorile fundamentale ale UE, iar Comisia Europeană este angajată pentru promovarea năzuințelor exprimate în acest sens”, a declarat comisarul european pentru Valori și Transparență, Vera Jourová, referitor la această inițiativă.

Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN), inițiatorul Minority SafePack, a criticat, într-o declarație de presă remisă Agenției de Presă MTI, răspunsul dat de Comisia Europeană la această inițiativă. ”Comisia Europeană a respins solicitarea acelora pentru care păstrarea moștenirii lingvistice și culturale europene nu este doar un slogan care sună bine, ci o provocare de zi cu zi.

Uniunea Federativă a Naționalităților Europene, nemulțumită de Comisia Europeană

Această poziție a Comisiei Europene nu este suficientă, deoarece cei 1.123.422 de cetățeni europeni așteaptă măsuri și acțiuni concrete”, se mai arată în declarația de presă a FUEN, care mai subliniază: ”Prin răspunsul său, Comisia Europeană - care se numește protectorul democrației, al statului de drept și al dreptății - i-a părăsit pe cei 50 de milioane de cetățeni care aparțin minorităților naționale și lingvistice, printre care mai multe milioane de oameni ale căror drepturi sunt încălcate sistematic în propria lor țară.

Comisia Europeană trebuie să își dea seama că voința cetățenilor Uniunii Europene este reprezentată de Parlamentul European, iar prin deciziile sale care sunt în contradicție cu poziția Parlamentului European, practic se opune voinței cetățenilor Uniunii Europene.

FUEN mai precizează că au încredere în continuare în UE, în cooperare și de aceea vor încerca să identifice prin noi mijloace soluția, respectiv promovarea și apărarea limbilor și a culturii minorităților autohtone.

„Decizia CE este eronată”

Declarația de presă mai subliniază: Potrivit inițiatorilor, decizia adoptată de Comisia Europenă este eronată din mai multe puncte de vedere. În primul rând, decredibilează instituția inițiativei cetățenești europene - care este singurul instrument al democrației participative europene - prin faptul că respinge adoptarea unui act normativ în cazul unei inițiative care se bucură de succes.

În loc să se apropie mai mult de cetățeni, UE a ignorat neîncetat tocmai acele propuneri care au venit din partea cetățenilor - aceasta reprezintă, azi, deficitul de democrație a Uniunii Europene. Comisia Europeană neglijează, în același timp, apelul lansat de Parlamentul European, în calitate de co-legiuitor, și adoptat cu o majoritate de două treimi, și respinge adoptarea unui act normativ în pofida faptului că majoritatea fiecărui grup politic din Parlamentul European a susținut această inițiativă.

Istoria Minority Safe Pack

De menționat că Minority Safe Pack este o inițiativă cetățenească europeană, lansată în 2013, a cărei înregistrare a fost respinsă în același an de Comisia Europeană, deoarece a considerat că aceasta nu intră în sfera sa de  competență.

Această decizie a fost atacată de FUEN, tot în 2013, la Curtea de Justiție a UE care în 2017 s-a pronunțat în favoarea reclamanților, astfel că inițiativa a fost înregistrată de Comisia Europeană.

Organizatorii inițiativei au strâns cu succes semnăturile de susținere - cel puțin un milion de semnături din șapte țări membre ale UE - înainte de expirarea termenului limită. Parlamentul European a votat în decembrie anul trecut cu o largă majoritate poziția privind susținerea acestei inițitative.

Traducerea: Rozalia Gănciulescu, RADOR