Mpox pune Europa pe jar. ECDC avertizează asupra unei posibile înrăutățiri a situației

Mpox. Sursa: Scince

Europa se confruntă cu o nouă provocare sanitară după ce Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a emis un avertisment legat de creșterea probabilă a numărului de cazuri de infectare cu virusul mpox pe continent. 

Epidemia de mpox o urgență de sănătate publică

Avertismentul ECDC a fost lansat după ce Suedia a raportat primul caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox din afara Africii, conform DW. Pacientul diagnosticat a venit recent dintr-o zonă din Africa unde epidemia cu acest virus este prezentă, iar acest incident a generat o stare de alertă în rândul autorităților europene.

Deși ECDC consideră că riscul de transmitere susținută în Europa rămâne redus, acest lucru este valabil doar dacă persoanele infectate sunt identificate și izolate rapid. Autoritățile sanitare din Europa sunt încurajate să emită avertismente de călătorie și să monitorizeze îndeaproape persoanele care revin din zonele afectate de epidemie. Aceste măsuri preventive sunt esențiale pentru a preveni o posibilă răspândire a virusului la nivelul populației.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat recent epidemia de mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional, marcând astfel a doua oară în doi ani când această boală atrage cel mai înalt nivel de alertă globală.

Mpox mai este cunoscut și ca variola maimuței

Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Europa), cu sediul la Copenhaga, a declarat că sunt așteptate noi „cazuri importate” ale variantei mpox în Europa în următoarele zile și săptămâni. În același timp, experții de acolo au avertizat împotriva „stigmatizării” călătorilor sau a anumitor țări și regiuni. „Restricțiile de călătorie și închiderea frontierelor nu funcționează și ar trebui evitate”, a spus OMS Europa.

Virusul mpox, cunoscut anterior ca variola maimuței, a fost recent responsabil pentru un focar major de infecții în Republica Democrată Congo, care s-a extins ulterior în țările vecine. Peste 14.000 de cazuri suspecte de Mpox și peste 500 de decese au fost deja raportate anul acesta în Republica Democrată Congo și în alte țări africane - mai mult decât în ​​întregul an trecut.

Boala provoacă simptome asemănătoare gripei

Mpox este o boală virală care se poate transmite de la animale la oameni, dar și prin contact fizic direct, în special sexual, cu o persoană infectată. Boala provoacă simptome asemănătoare gripei și poate duce la apariția unor leziuni cutanate purulente. Virusul provoacă și o erupție cutanată, dar și febră și dureri musculare.

Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare și se vindecă fără complicații, în anumite situații, mpox poate avea consecințe severe și chiar fatale, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis.

Infecție cu mpox. Captură YouTube/DW

ECDC subliniază că, în ciuda riscului moderat de infectare pentru cei care au intrat în contact cu persoane suspecte de a fi purtătoare ale virusului, măsurile de prevenire și control sunt cruciale. Acestea includ diagnosticarea rapidă, izolarea pacienților și monitorizarea atentă a evoluției cazurilor.

Pe măsură ce Europa își intensifică eforturile de monitorizare și prevenire, este esențial ca publicul să fie informat și să respecte recomandările autorităților sanitare pentru a limita impactul acestui virus pe continent.