Doctorul Mouwiya Hassanein, şeful serviciilor de urgenţă palestiniene, căsătorit cu o româncă şi care şi-a obţinut diploma de medic în România, este un interlocutor de neevitat al jurnaliştilor care vor să afle ultimul bilanţ al ofensivei israeliene din Fâşia Gaza.
„În fiecare zi primesc cel puţin 200 de apeluri telefonice de la jurnalişti şi dau circa 15 interviuri“, declară acesta, în biroul său modest din sediul Direcţiei serviciilor de urgenţă din Gaza. În acest birou, unde se află portretele liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, şi al succesorului său la cârma Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, doctorul Hassanein, în vârstă de 55 de ani, este tot timpul la telefon, atât la cel fix, cât şi la mobil. Alte voci se aud prin staţiile de emisierecepţie aflate pe masă, relatează France Presse. Atunci când nu îl sună jurnaliştii, interlocutorii săi sunt membrii echipelor de intervenţie de pe teren, care îi comunică ultimele cifre referitoare la morţi şi răniţi, pe care acesta le notează într-un registru.
Doarme doar trei ore zilnic
Nebărbierit şi cu părul răvăşit, Hassanein mărturiseşte că nu a mai făcut baie de o săptămână. „Sunt 15 zile de când nu mi-am mai văzut familia. Dorm în birou numai câte trei ore pe zi, şi acestea intermitent“, explică şeful serviciilor de urgenţă. Hassanein, tată a cinci copii, şi-a obţinut diploma de medic în 1984, în România, unde s-a şi căsătorit cu o româncă.
Catalogând fiecare mort drept „martir“, doctorul Hassanein se lansează imediat în atacuri la adresa forţelor israeliene atunci când vorbeşte cu jurnalişti: „Este un nou masacru, o nouă crimă care a decimat o familie în Jabalyia. Agresiunea israeliană nu a scutit pe nimeni“.
Pe biroul său se află rămăşiţele unei rachete israeliene care a ucis un ambulanţier în urmă cu câteva zile. „Şi mie îmi este teamă atunci când mă deplasez între spitale şi locurile atacurilor israeliene“, mărturiseşte acesta.
Bilanţul total al ofensivei ajunsese ieri la 875 de morţi şi peste 3.500 de răniţi de partea palestiniană.