Motorul economiei îşi reduce turaţiile

Motorul economiei îşi reduce turaţiile

INS a anunţat că economia a crescut în primul trimestru datorită industriei. Acum se observă însă un trend descendent.

Economia a evoluat mai bine decât credeam în primul trimestru al anului . Potrivit datelor detaliate prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), produsul intern brut (PIB) a crescut, în acest interval, cu 0,7% faţă de trimestrul anterior, şi nu cu 0,6%, cât se estimase iniţial. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia a crescut cu 1,7%, peste nivelul de 1,6%, cât se estimase iniţial.

Datele oficiale arată că industria a evoluat cel mai bine din toate sectoarele, cu o creştere cu 3% faţă de rezultatul din ultimele trei luni ale lui 2010. Motorul a fost industria prelucrătoare, care stă la baza exporturilor.

Adevărul statistic

În ciuda veştilor bune, realitatea din spatele cifrelor nu ne dă prea mult motive de bucurie, spun economiştii. Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, spune că structura evoluţiei economice din primele trei luni este chiar dezamăgitoare. În esenţă, ceea ce spun datele este că populaţia şi firmele au consumat mai puţin în primul trimestru al anului faţă de trimestrul anterior. Slaba creştere economică înregistrată în acest interval a fost cauzată de faptul că firmele au acumulat stocuri de produse. Însă industria per ansamblu, care până acum a fost motorul creşterii, a avut performanţe tot mai slabe, spune Ionuţ Dumitru.

Evoluţia este însă explicabilă, este de părere analistul financiar Liviu Voinea. Era normal ca producţia industrială să scadă, dacă ne gândim cât de bine a funcţionat sectorul în 2010. Altfel spus, acum, industria evoluează bine, însă nu excepţional, iar în momentul în care rezultatul de acum se raportează la cel din 2010, nu poate fi decât mai slab. În luna aprilie, producţia industrială a scăzut cu 6,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

E greu şi la vecini

Un alt motiv al scăderii acestui sector este că nici ţările din jur nu o duc prea bine, aşa încât cererea lor pentru produsele româneşti este destul de slabă.

De altfel, cifrele din ultimele luni ale principalilor exportatori vorbesc de la sine. Dacia, unul din cele mai importante motoare ale creşterii industriei locale, a vândut în primele cinci luni cu 16,7% mai puţine maşini în Franţa, una din cele mai importante pieţe de export pentru producătorul de autoturisme, faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Trei luni la rând, industria a înregistrat scăderi succesive. În aprilie faţă de martie nivelul producţei s-a diminuat cu 0,2%, după ce, în martie, reducerea a fost de 0,8% faţă de februarie.

Evoluţia de până acum nu creează perspective foarte bune pentru PIB-ul din al doilea trimestru, spune Ionuţ Dumitru. În opinia lui Liviu Voinea, România ar putea atinge în cel mai bun caz o creştere cu 1% a economiei în acest an faţă de 2010. "Economia stagnează", a spus economistul.

SOLUŢII

Dacă am apăsa pedala creşterii şi am uita de deficit?

Motorul de până acum al creşterii economice, industria, slăbeşte, dar, ceea ce este mai grav, nu se vede niciun alt domeniu care ar putea prelua funcţia jucată până acum de acesta. Consumul scade, atât pentru că veniturile sunt reduse, dar şi pentru că românii nu au încă încredere să investească în economie.

"Trecem printr-o perioadă de austeritate, salariile nu cresc, creşterea salarială nominală a fost în medie de 1,3% anul trecut, în timp ce inflaţia medie a fost de 6%", spune analistul financiar Liviu Voinea.

Atât personalul din sectorul pubic, cât şi angajaţii din mediul privat, dar şi autorităţile trec printr-o perioadă de reducere a veniturilor, pentru a se atinge obiectivul convenit cu FMI, de scădere a deficitului bugetar până la 4,4% din produsul intern brut anul acesta şi la 3% în 2012.

Producţia agricolă este extrem de volatilă, iar Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că nu se poate estima cum va evolua în acest an. Infrastructura agricolă slabă, lipsa sistemelor de irigaţii, face ca producţia de cereale şi legume să depindă de vreme.

Schimbarea modelului

Cum putem aşadar stimula creşterea? În opinia lui Liviu Voinea, modelul economic pe care România îl urmează acum ar putea fi reorientat. Ţinta nu ar trebui să fie scăderea deficitului public cu orice preţ, ci încurajarea creşterii economice, "iar, în cele din urmă, deficitul se reduce, de asemenea, pentru că încep să crească taxele şi impozitele colectate din economie". "Până acum, singura creştere de venituri la buget a fost posibilă prin majorarea taxelor", a mai spus Voinea.

Analiştii Raiffeisen Bank au calculat pentru al doilea trimestru al anului o creştere cu 0,3% a economiei, faţă de primul trimestru al anului, iar pentru tot anul 2011 o creştere cu 1,5% faţă de 2010.

0,7 procente este creşterea economică a României în primul trimestru din 2011, faţă de trimestrul anterior

Ne puteți urmări și pe Google News