Motocultor - tot ce trebuie sa stii cand lucrezi pamantul cu el

Motocultor - tot ce trebuie sa stii cand lucrezi pamantul cu el

Un motocultor este un utilaj agricol electric sau pe benzina intrebuintat pentru cultivarea solului, pe suprafete mari. Este mai puternic si mai solid decat o motosapa electrica.

Motocultorul este prevazut cu un set de cutite/ lame care taie pamantul si il aerisesc foarte bine la adancime, stimuland astfel drenajul. La final terenul va fi mai nivelat, mai bine drenat si pregatit pentru diferite tipuri de culturi (legume, cereale etc).

Solul fertil reprezinta fundamentul oricarui proiect de gradinarit. Gradinile de legume si straturile de flori necesita pamant bogat, bine drenat, pentru a sustine buna crestere si dezvoltare a radacinilor si culturilor roditoare. Pregatirea corespunzatoare a pamantului cu ajutorul unui motocultor reprezinta o modalitate excelenta de a incepe o cultura.

Atat motocultorul, cat si motosapa maruntesc pamantul. Alegerea unuia din cele doua utilaje depinde de dimensiunea si tipul suprafetei de plantare pe care doriti sa o pregatiti.  O motosapa ofera randament pe suprafete mici (pentru priviresi lucrari de amendamente). In schimb, un motocultor este o masinarie mai puternica ideala pentru suprafete mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solul bine pregatit permite radacinilor sa se dezvolte si sa creasca rapid, ceea ce creste aportul de apa si nutrienti necesari pentru obtinerea de roade sanatoase si productive. Un motocultor realizeaza rapid si cu minim de efort ceea ce ar constitui o sarcina extrem de consumatoare de resurse daca ar fi efectuata manual.

 

  • Motosapatoare ruris dac 6000K, 6.5 CP, Benzina, 4 timpi = 1349 lei

Pregatirea solului se face de obicei toamna. Pamantul astfel maruntit poate sa se fixeze si sa devina mai usor de lucrat, dupa sezonul rece de iarna. La venirea primavarii, gradina este din nou pregatita pentru o noua recolta. Totusi, daca nu ati pregatit toamna trecuta pamantul, puteti folosi un motocultor sau o motosapa pentru a lucra solul la primii zori ai primaverii, imediat ce se incalzeste putin si pamantul se usuca. Pentru a fi pregatit de lucru, pamantul ar trebui sa aiba macar 15 grade Celsius. Ca sa va dati seama daca este suficient de uscat, luati o mana de pamant si strangeti-o in mana. Daca se faramiteaza, inseamna ca puteti incepe treaba.

 

 

Motocultor - tipuri. Ce trebuie sa alegeti?

Daca vreti sa cumparati un motocultor trebuie sa stiti de la inceput ca exista mai multe modele. Unele sunt mai compacte, in timp ce altele sunt mai robuste, profesionale. Veti alege modelul raportandu-va la terenul pe care vreti sa-l lucrati (calitate, suprafata) si la tipul de cultura pe care vreti sa-l realizati (aplicatie).

Pentru terenuri mici, alegeti motocultoare mai compacte, mai ieftine si mai usor de manevrat.

  • Motocultor PRO SERIES 1000 Diesel, 5 CP, cu roti = 2242 lei
  • Motocultor PRORUN PT-900A, 7 CP, cu diferential si roti = 2348 lei
  • Motocultor OMAC new 1000-S, 8 CP, cu roti = 2100 lei

 

  • Sau chiar o motosapa, cum ar fi Motosapa Dac Ruris 7088, 7 CP, Benzina, 4 timpi + roti cauciuc + arat rarita + dispozitiv cartofi = 1999 lei

 

Aceste utilaje agricole sunt destinate muncilor si sarcinilor mai usoare cum ar fi - crearea straturilor pentru flori si legume. Unele accepta accesorii diverse cum ar fi freza de zapada, plug arat. Pot avea sau nu roti. Daca aveti o parcela mica de lurat, cum ar fi o gradina in fata sau in spatele casei, atunci un motocultor mai mic poate fi suficient pentru dumneavoastra. El paote ajuta la aerisirea solului si la amestecarea pamantului cu alte cantitati de compost sau substante fertilizante. Daca veti alege un motocultor electric, automat veti fi limitat de cablul de alimentare, desi puteti folosi prelungitoare pentru a extinde distanta de lucru. Motocultoarele pe benzina prezinta avantajul puterii. Puteti gasi modele rotative in 2 timp sau in 4 timpi, utile pentru activitati simple de gradinarit.

 

Pentru terenuri mai mari, orientati-va insa spre motocultoare robuste, profesionale si foarte puternice. Acestea sunt eficiente acolo unde este necesara o munca mai dificila si mai consumatoare de resurse. Daca un motocultor mic are de obicei lamele de taiere pozitionate in fata rotilor, in cazul motocultoarelor mari echipamentele pentru sapat se afla in spatele rotilor.  Acest lucru ajuta la o mai buna manevrare.

Pentru suprafete mari de lucru, cautati un motocultor cat mai zdravan, de minim 4.5 cai putere.

 

  • Motosapa ProGarden HS1100AE, diesel, 7 CP, pornire electrica = 4627 lei
  • Pachet motocultor profesional O-MAC 1350-S Diesel, 12 CP, cu pornire + diferential si roti = 6699 lei
  • Motocultor Loncin LC1440 Diesel, 9.5 CP, cu roti 5.00 - 12 = 4995 lei
  • Motocultor Ruris 1001KSD, 10 CP, Motorina, 4 timpi + roti cauciuc + plug reversibil rev2 + roti metalice 500 = 5299 lei

 

Tipuri de teren si cum sa arati cu o un motocultor profesional

Inainte de a pune motocultorul in functiune va recomandam sa verificati care este starea terenului. Acest lucru este cu atat mai important daca suprafata respectiva nu a mai fost lucrata vreodata. Tineti cont de gradul de umiditate al solului.

Un motocultor bun poate face fata chiar si celor mai dure sau dificile tipuri de soluri - cum ar fi cele nisipoase ori lutoase. Dar, in momentul in care acestea sunt prea imbibate in apa, randamentul motocultorului va fi altul. In timp, s-ar putea sa observati diferente majore intre modul in care se comporta acelati timp de teren atunci cand este uscat, respectiv atunci cand este prea umed.

  • Motosapa Ruris Dac 6500 K, 7 CP, Benzina, 4 timpi + roţi de cauciuc = 1449 lei

Pamantul lutos tinde sa devina prea greu si automat dificil de lucrat cu o motosapa sau un motocultor. Pamantul foarte umed se aglomereaza in bulgari, iar acestia se pietrifica atunci cand se usuca. In mod automat solul se va degrada pana in urmatorul sezon rece cand va fi din nou inmuiat in mod corespunzator.

In cazul in care intentionati sa folositi un motocultor pe un teren pe care nu a mai fost niciodata cultivat nimic sau este foarte dur, veti obtine cele mai bune rezultate doar dupa ce il veti uda intens 3 zile sau dupa o ploaie de minim 3 zile.

Inainte de folosirea unui motocultor, trebuie sa va asigurati ca solul este suficient de bine scurs si ca poate fi lucrat in cele mai bune conditii.

Un alt lucru important pe care il presupune utilizarea unui motocultor tine de buruienile de la suprafata. Trebuie sa indepartati aceste buruieni cu cateva zile inainte de a pune in functiune utilajul. Pentru maximum de eficienta puteti folosi masina de tuns iarba.

 

10 Pasi de baza pentru a lucra un teren cu ajutorul unui motocultor profesional

Pentru rezultate optime, atunci cand folositi un motocultor, asteptati aproximativ o zi dupa ploaie, pentru ca solul sa fie semi-ud. Aceasta putina umiditate va face ca pamantul sa fie mai usor de sapat. Pamantul prea ud tinde sa se aglomereze si in cele din urma se usuca in bolovan mari, dificil de sfaramat.

Cititi cu atentie instructiunile din pachetul livrat impreuna cu motocultorul pentru a va familiariza cu informatiile de utilizare, intretinere, siguranta si comenzile de operare. Este recomandat sa purtati ochelari de protectie, incaltaminte robusta sau cizme de lucru si alte echipamente de protectie. Instructiunile de folosite a motocultorului pot varia in functie de model si de tipul de lucru pe care il realizat.

Totusi iata cativa pasi generari pentru amenajarea unei gradini:

1. Indepartati pietrele, betele sau alte obstacole.

 In cazul gradinilor existente, ridicati orice buruieni groase sau vegetatie ce ar putea sa se incurce in cutitele motocultorului sau motosapei. Utilajul va taia automat buruienile mai mici.

  • Motosapa ProGarden HS 1100D, Benzina, 13 cp Latime de lucru 500-1100 mm = 3399 lei

2. Setati motocultorul pentru adancimea potrivita.

 In cazul in care pamantul este dur si cimpacta, incepeti cu o setare minima. Pentru terenuri mai mor, puteti folosi setarile medii.

3. Porniti motocultorul, tinand cont de instructiunile producatorului.

4. Impingeti manerele si treceti lent de-a lungul gradinii.

Lasati motocultorul sa-si faca treaba si nu va grabiti.

5. Dupa ce ati lucrat toata gradina, reglati motocultorul la cea mai adanca setare si incepeti sa treceti perpendicular peste zonele deja sapate. Mergeti incet si lasati motocultorul sa lucreze eficient.

6. Dupa ce ati maruntit terenul, puteti face modificari si adaugiri de compost, substante nutritive.

7. Continuati sa folositi motocultorul pana cand materialul organic se amesteca bine cu pamantul, la o adancime de circa 8 cm.

8. Permiteti nutrientilor si materialului organic sa imbogateasca pamantul timp de cateva zile sau daca este posibil chiar cateva saptamani.

9. Setati motocultorul la o adancime medie si treceti inainte si inapoi peste terenul gradinii pentru a aerisi pamantul si pentru a va asigura ca substantele nutritive se amesteca foarte bine.

10. Setati motocultorul la cea mai mare adancime si treceti perpendicular peste teren pentru ultima data.

  • Motosapa ProGarden HS 1100-18, 18 CP Benzina, roti cauciuc, Pornire electrica, Diferential, Roti cauciuc = 5299 lei - oferte disponibile evoMAG

Ce presupune utilizarea unui motocultor

Principala functie a unui motocultor este sa marunteasca pamantul si sa-l transforme intr-o brazda viabila pentru culturi de legume sau cereale. Operatiunea are loc intr-un timp scurt si cu minim de efort. Motocultorul va permite sa renuntati la utilajele rudimentare si sa deveniti mai eficient in lucrarea pamantului, sa aveti roadele pe care le doriti cu minim de efort si timp.

Manevrarea unui motocultor nu este complicata. Este nevoie de un pachet minim de cunostinte si de exercitiu. Cu cat il veti folosi mai des, cu atat vi se va parea mai usor de intrebuintat. In timp aproape oricine poate ajunge sa utilizeze un motocultor in siguranta si cu rezultate optime.

Daca este prima experienta de acest tip la care va angajati, veti descoperi ca operatiunea este usoara. Daca ati mai lucrat pana acum pamantul cu alte utilaje mai putin automatize, veti fi uimit ce poate face aceasta masina.

  • Motosapa Ruris 731K, 7.5 CP benzina, cauciuc roti metal, 4 timpi + roti cauciuc + rarita + roti metalice 300 fara manicot = 2399 lei

 

Sfaturi si masuri de siguranta in folosirea unui motocultor

Pentru cele mai bune rezultate, tineti cont de aceste mici sfaturi atunci cand folositi un motocultor sau o motosapa

  • Nu lucrati prea mult pamantul. Acest lucru poate compacta solul.
  • Indepartati pietrele si alte resturi pentru a evita deteriorarea cutitelor
  • Curatati cutitele periodic in timpul operarii si dupa ce ati terminat de lucru pentru a elimina resturile vegetale prinse in utilaj.
  • Nu grabiti atunci cand treceti cu motoculoarea peste suprafata pamantului. Este esential sa apasati si sa o lasati sa lucreze lent.
  • Folositi echipament de protectie cum ar fi aparatori pentru urechi, manusi, incaltaminte adecvata etc.

 

Motosapa Ruris 751KS, 8.5 CP, Benzina, 4 timpi + roti cauciuc + rarita + plug reversibil rev1 + roti metalice 400 fara manicot = 3299 lei

 

  • Nu va straduiti sa depuneti prea mult efort. Nu acesta este secretul pentru cele mai bune rezultate. Din contra puteti ramane ulterior cu leziuni musculare. In schimb, fiti relaxat atunci cand folositi un motocultor. Ghidati masinaria cu atentie. 
  • Pentru maxim de eficienta, recomandam sa impartiti suprafata in mai multe fasii de lucru, care se suprapun dupa ce treceti de la una la alta.
  • La prima trecere, motocultorul ar trebui sa fie setat la o adancime de 2 - 3 cm. La a doua trecere, setati o adancime mai mare.
  • In timpul aratului, evitati sa calcati in urma utilajului ca sa nu lasati urme pe pamantul abia lucrat. In schimb, puteti calca pe latura ce nu a fost inca maruntita.
  • Cand folositi motocultorul pe teren dur dintii de sapat se pot prinde in sol. Atunci utilajul poate fi propulsat in fata. Pentru a va proteja dati drumul la ghidon si evitati sa trageti brusc de motocultor.
  • Evitati folosirea unui motocultor sau a unei motosape pe un teren cu pietris. Riscati sa stricati utilajul si sa va raniti din cauza pietrelor ce pot sari in aer.
  • Verificati daca motocultorul are functie reverse/ de mers inapoi. In acesta situatie fiti foarte atent sa nu va raniti prin operarea sa accidentala.
  • Daca motocultorul se intepeneste intr-un obstacol (piatra, fier etc) opriti imediat motorul. Verificati utilajul si daca exista daune, nu continuati sa-l folositi.
  • Retineti ca daca nu folositi motocultorul in mod corespunzator, tinand cont de masurile de siguranta, acesta poate deveni periculos. Este important sa va protejati mainile si picioarele, sa le tineti cat mai departe de cutitele motocultorului aflat in functiune.

Motocultor LONCIN LC1200 (2+1) 8CP + Pachet motocultor accesorii = 3430 lei, transport gratuit

 

4 Greseli frecvente in utilizarea unui motocultor profesional sau simplu

Tineti cont de aceste greseli de utilizare si evitati-le atunci cand lucrati pamantul cu un motocultor sau cu o motosapa.

1. Suprasolicitati motocultorul sau motosapa. Incercati sa sapati repede si adanc de prima data. Este important ca prima trecere sa fie la o adancime mai mica, mai ales daca terenul nu a mai fost lucrat.

2. Fortati motocultorul si impingeti ghidonul prea repede in jos din dorinta de a sapa mai adanc. Nu este necesar si nici recomandat.

3. Folositi motocultorul fara echipament de protectie corespunzator. Va expuneti pericolelor, iar zgomotul va poate crea o stare de disconfort.

4. Puneti motocultorul in functiune atunci cand vizibilitatea este prea mica (de exemplu seara).

 

La evoMAG va asteptam cu oferte avantajoase si pentru aparate de sudura, motopompa cu pornire la cheie, motocoasa cu motor honda, freza de zapada cu pornire la sfoara, atomizor ruris cu pornire manuala, generator de curent, pompe de stropit, alte accesorii masini. (P)