Fotografiile pentru actele de idenitate, permise de conducere, pașapoarte sau buletine trebuie să ne prezinte într-o ipostază serioasă. Este interzis să ne strâmbăm sau să zâmbim în astfel de poze, indiferent cât de expresivi am fi. Specialiștii explică și care este motivul pentru care ni se recomandă să păstrăm o atitudine serioasă, neutră, atunci când pozăm pentru aceste documente.
Un expert în fotografii biometrice utilizate pentru documentele oficiale precum pașapoarte, cărți de identitate și diplome, Karolina Turowska, a explicat de ce trebuie să adoptăm o postură neutră atunci când pozăm.
„Fotografiile cu expresii exagerate pot dificulta identificarea titularului pașaportului în aeroporturi și în alte puncte de control la frontieră”, a afirmat expertul în fotografie biometrică.
Karolina Turowska a arătat că în astfel de cazuri fotografiile cu expresii exagerate pot pune în dificultate procedura de identificare a titularului actului de identitate. Astfel programelesoftware folosite pot da erori în astfel de situații, având dificultăți în a distinge expresiile faciale diferite.
„Algoritmii nu funcționează așa cum o facem noi. Pentru a compara o față 3D cu o fotografie de pașaport 2D, ei trebuie să identifice și să măsoare trăsăturile faciale ale utilizatorilor. Aceasta include distanța dintre pupile, urechi, nas și gură, lățimea gurii și a ochilor și multe altele. Zâmbetul poate îngreuna lucrurile, deoarece modifică proporțiile faciale”, a mai spus Karolina Turowska.
Sfaturi pentru cei ce pozează pentru acte oficiale
Experții au și câteva sfaturi pentru cei care se pregătesc să-și facă fotografii pentru cartea de identitate sau pașaport, astfel încât să obțină o imagine reușită.
Recomandarea generală este ca înainte de a merge la fotograf, solicitantul să opteze pentru un machiaj cât mai natural, care să-i evidențieze trăsăturile în mod clar. Este foarte important ca machiajul să nu fie strident, astfel încât chipul din poză să corespundă cu imaginea reală, iar posesorul actului de identitate să poată fi recunoscut.
De asemenea, este de luat în calcul ca tenul să arate uniform și trăsăturile faciale să fie bine definite. Folosirea unei baze de machiaj adecvate și aplicarea unui fond de ten sau a unui corector pentru a acoperi imperfecțiunile minore pot fi de ajutor.
O altă recomandare este de a accentua ușor ochii și sprâncenele cu ajutorul unui creion sau a unui fard într-o nuanță neutră pentru a le contura și defini. În ceea ce privește buzele, cea mai bună opțiune este un balsam hidratant sau o nuanță naturală de ruj pentru a le menține aspectul proaspăt și hidratat. Coafura este importantă, într-o astfel de situație, specialiștii recomandând acele tunsori care să nu acopere fața. În final, în fața obiectivului foto se recomandă o atitudine pozitivă, relaxată și naturală, care va permite obținerea unei imagini reușite, mai aproape de realitate.