De ce a refuzat David Popovici America. Ce diferențe există între cele două sisteme competiționale. Video

Sursa foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

David Popovici a refuzat să se antreneze și să concureze în Statele Unite din cauza sistemului total diferit de cel din România. Sportivul a explicat că această alegere ar fi implicat mai multe restricții și renunțări, drept care a preferat să nu-i dea curs. El spune că preferă să lucreze cu antrenorul și echipa care l-au ajutat să obțină performanță.

Campionul mondial David Popovici a explicat de ce a refuzat să concureze în SUA, chiar dacă a primit mai multe oferte în acest sens. El a clarificat declarațiile miliardarului Ion Țiriac legate de acest subiect. Ion Țiriac a povestit, după victoria lui David Popovici de la Budapesta, că i-ar fi propus să concureze în Statele Unite, dar a fost refuzat. Iar mai apoi sportivul s-a transferat de la CSA Steaua la Dinamo.

David Popovici a relatat, ce anume l-a oprit să meargă în Statele Unite, în ciuda ofertelor pe care le-a primit de la mai multe universități prestigioase. În primul rând, a spus el, ar fi trebuit să se despartă de antrenorul și echipa alături de care se pregătește. Or, pregătirea cu un alt antrenor i-ar fi putut afecta performanțele. Astfel, deși avea în plan să meargă în SUA și să studieze acolo după Jocurile Olimpice, David Popovici a decis să rămână alături de antrenorul și de echipa sa.

„Înainte să merg la Jocurile Olimpice, aveam ideea să plec în State să studiez şi să înot acolo. După ce au început să apară ofertele, zeci de oferte, de la cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din Europa - chiar aveam de ales, mă duc cu bursă totală, ei mă vor - am stat să mă gândesc ce înseamnă asta.

Ar însemna să mă despart de antrenorul meu, să mă duc să mă antrenez cu altul şi să mă despart de echipa mea. Antrenorul nu e singurul care mă ajută şi cu care clădim. Mi-am dat seama că sunt mult prea importante, într-un sport atât de individual cum e înotul, relaţia şi chimia pe care o le cu antrenorii. Sunt esenţiale, nu se poate fără”, a explicat David Popovici.

David Popovici nu a dorit să renunțe la antrenor

El a subliniat că nu putea să-și lase antrenorul cu care colaborează foarte bine pentru alți profesori, indiferent cât de titrați ar aceștia.

„Indiferent cât de premiaţi şi de cunoscuţi ar fi fost antrenorii în State, la Harvard, Princeton, UCLA, USC, nu ar fi fost cum e antrenorul meu. Nu am cum să las baltă faptul că am crescut împreună. Pur şi simplu, existăm împreună şi ştim să colaborăm”, a spus David Popovici, potrivit Digisport.

Un alt motiv care l-a împiedicat să meargă în Statele Unite a fost sistemul competițional, mult diferit de cel de aici. Dacă ar fi învățat și concurat în SUA, aproape sigur nu ar mai fi participat la campionatele mondiale și europene. David Popovici a spus că, în SUA, ar fi concurat în sistemul NCAA și ar fi reprezentat doar universitatea la care studia. În America, a precizat el, se pune accent doar pe facultate și pe competițiile din NCAA.

„E o variantă să mergem şi împreună afară, dar au fost mai mulţi factori în decizia mea de a rămâne în ţară. Unul dintre ei - şi asta anulează ideea de a-l aduce pe antrenorul meu sau pe toată echipa - ipotetic vorbind, când te duci în SUA, concurezi în sistemul NCAA, concurezi pentru universitatea ta. Din câte am auzit de la alţii înaintea mea, se pune mult accent pe concuratul în NCAA şi nu mai ai timp de Mondiale, Europene. Se pune accent pe şcoală şi NCAA. Orice altceva, «hai să nu!»”, a adăugat David Popovici.

Diferențele dintre cele două sisteme

O altă piedică a fost legată de interdicția de a primi sponsorizări sau contracte până la finalizarea studiilor. Ori, a spus David Popovici, acest lucru ar fi implicat renunțarea la o mulțime de oportunități.

„Americanii sunt foarte buni la înot, probabil cea mai puternică ţară, dar e altceva să creşti acolo, să ştii ce te aşteaptă, să ştii că urmează NCAA. Nu au mai existat americani de vârsta mea la fel de buni sau care să se apropie. A mai exista un rus, un chinez, un sud-corean… În SUA ajungi să fii bun abia după ce treci de facultate. Sunt două lumi diferite", a mai spus David Popovici la podcastul Fair Play realizat de Bogdan Mălăele.