Motivarea instanței în cazul condamnării lui Vlad Pascu. Ce concluzii au tras judecătorii
- Emanuel Nițulescu
- 7 februarie 2025, 18:00

Magistrații Judecătoriei Mangalia au motivat decizia de condamnare a lui Vlad Pascu la zece ani de închisoare, subliniind că interesele acestuia nu pot prevala asupra intereselor victimelor și ale societății. Deși tânărul nu avea antecedente penale și provine dintr-o familie cu posibilități materiale, instanța a considerat că menținerea sa în libertate ar genera o stare de pericol pentru ordinea publică.
Consumul de substanțe interzise și decizia de a conduce
Instanța a reținut că Vlad Pascu a consumat substanțe psihoactive anterior producerii accidentului. Analizele toxicologice au confirmat prezența în organismul său a unor droguri precum amfetamine, cocaină, metamfetamină și MDMA. Deși era conștient că se află sub influența acestor substanțe, Pascu a ales să conducă autoturismul pe drumurile publice.
Accidentul s-a produs în timp ce Pascu conducea cu o viteză de 102 km/h într-o zonă semnalizată ca periculoasă. În urma impactului, doi tineri și-au pierdut viața, iar alți trei au fost răniți. Instanța a stabilit că vina aparține exclusiv inculpatului și a respins ipoteza unei eventuale culpe comune a victimelor.

Accident 2 Mai. Sursa foto: captura video
Refuzul circumstanțelor atenuante pentru Vlad Pascu
Deși Vlad Pascu și-a recunoscut faptele și a manifestat regret, instanța nu a considerat aceste aspecte drept circumstanțe atenuante. Achitarea unor daune materiale către părțile civile nu a fost suficientă pentru a influența decizia magistraților.
Argumentele instanței pentru menținerea arestului preventiv
Judecătoria Mangalia a decis să prelungească arestul preventiv pentru încă 60 de zile, subliniind că lăsarea în libertate a lui Vlad Pascu ar putea genera o stare de insecuritate socială. Instanța a apreciat că există riscul ca inculpatul să comită fapte similare și a evidențiat impactul negativ al acestui caz asupra opiniei publice.
Magistrații au concluzionat că severitatea faptelor și gravitatea consecințelor impun menținerea măsurilor privative de libertate. Decizia Judecătoriei Mangalia nu este definitivă și a fost atacată cu apel.