La numai câteva zile de la începutul ofensivei asupra orașului Mosul, fieful din Irak al ISIS, între Washington și Bagdad a izbucnit o dispută serioasă legată de strategia care trebuie urmată.
Obiectul discordiei îl reprezintă un drum de circa 500 de kilometri lungime, Calea Ba’aj, care nu apare pe hărți dar este crucial pentru soarta operațiunii, notează experții Debka. Această rută, deschisă de ISIS în cei doi ani de când controlează această regiune, este folosită de jihadiști ca un coridor dintre Mosul și celălalt fief al lor, Raqqa, în Siria. Ea trece prin orașul irakian Tal Afar, apoi pătrunde în Siria și traversează prin sudul regiunilor controlate de milițiile kurde, sprijinite de forțele americane.
Disputa a fost declanșată de cererea administrației Obama și a conducerii US Army ca forțele irakiene să închidă Calea Ba’aj, pentru a le tăia militanților ISIS posibilitatea de a fugi în Siria. Americanii nu pot bombarda acest coridor, deoarece el este folosit și de numeroși civili care fug din Mosul.
Luptători străini ai ISIS fugind spre Siria pe Calea Ba'aj. Imagine difuzată de agenția iraniană FARS.
Astfel că, atâta timp cât acest coridor este deschis, ISIS poate transfera nestingherit mii de luptători și mari cantitiăți de armament și muniție între cele două „capitale” ale sale. Lucru care, l-a avertizat Obama pe premierul irakian Haider Al-Abadi, riscă să prelungească deznodământul de la Mosul dincolo de termenul planificat, de 20 decembrie.
Însă, potrivit surselor din regiune citate de Debka, răspunsul Bagdadului a iritat teribil Washingtonul: Al-Abadi s-a declarat gata să blocheze coridorul spre Siria, cu condiția ca cei circa 750.000 de musulmani sunniți din Mosul să fie expulzați din oraș. Premierul irakian, sprijinit mai ales de șiiții din țară, susține că ISIS nu va putea fi înfrântă câtă vreme sunniții se află la Mosul, deoarece ei le oferă ajutor jihadiștilor, care sunt de asemenea sunniți.
Obama s-a opus categoric expulzării în masă a sunniților, văzând în această solicitare o încercare a premierului de la Bagdad de a epura religios al doilea oraș ca mărime din Irak, sub pretextul ofensivei anti-ISIS.
Al-Abadi, pe de altă parte, a primit un puternic sprijin prin venirea de la Teheran la Mosul, pentru a participa la lupte, a generalului Kassim Soleimani, comandantul temutelor brigăzi iraniene șiite Al Qods. Milițiile șiite iraniene, deși masate în jurul Mosulului, nu au intrat încă în luptă.
Generalul Kassim Soleimani salutându-și trupele șiite Al-Qods, masate în jurul orașului Mosul, gata să fie aruncate în luptă.
Ofensiva de la Mosul a devenit subiect fierbinte și în campania prezidențială din Statele Unite. Donald Trump, despre care Debka afirmă că a părut bine informat despre evoluția evenimentelor de la Mosul, a declarat că marele câștigător al acestei bătălii anti-ISIS va fi Iranul.
De asemenea, Debka afirmă că de la începutul ofensivei, asediatorii nu au înregistrat progrese semnificative. În anumite sectoare, forțele irakiene înaintează încet, sprijinite de raidurile aeriene americane, în alte sectoare aliații sunt blocați de rezistența ISIS.