Washington DC. După cinci decenii în lumea politicii, cariera președintelui Joe Biden se apropie de final, acum când părăsește cursa prezidențială pentru alegerile din noiembrie 2024.
Cum putea Biden să vindece trauma colectivă a SUA?
Așezat în Biroul Oval, în spatele iconicului birou Resolute, în 2022, un președinte plin de viață, Joe Biden a descris provocarea de a conduce o națiune traumatizată psihologic. Statele Unite au îndurat o pandemie care a schimbat viața tuturor. A existat o explozie a inflației și apoi un conflict global, care opune țării sale Rusia care a invadat Ucraina.
În plus, pe plan intern se prefigurează amenințarea persistentă la adresa democrației, pe care a simțit că o reprezintă Donald Trump.
„Fii încrezător”, a spus el cu insistență într-un interviu pentru The Associated Press. "Fii încrezător. Pentru că sunt încrezător.”. Dar în următorii doi ani, încrederea pe care Biden spera să o insufle conaționalilor a scăzut constant.
Când președintele democrat în vârstă de 81 de ani și-a arătat vârsta într-o dezbatere dezastruoasă împotriva lui Trump, în iunie, a pierdut beneficiul îndoielii și, ca urmare, s-a retras duminică din calitatea de candidat la președinția SUA, al partidului său.
În urma dezbaterii, democrații care fuseseră uniți în hotărârea lor de a preveni un alt mandat al lui Trump s-au fracturat brusc, iar republicanii, afectați de haos în Congres și de condamnarea penală a fostului președinte, s-au unit aproape sfidător.
Gestul de putere al lui Trump
Biden nu a putut niciodată să își dea seama cum să inspire cea mai puternică țară din lume să creadă în sine, darămite în el. El a pierdut încrederea susținătorilor în dezbaterea de 90 de minute cu Trump, chiar dacă mândria l-a determinat inițial să treacă peste temerile parlamentarilor, bătrânilor din partid și donatorilor care îl îndemnau să abandoneze cursa.
Apoi Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat în Pennsylvania și, ca pe un semnal, a arătat lumii întregi pumnul într-un gest de putere.
Biden, în timp ce făcea campanie în Las Vegas, a fost testat pozitiv pentru coronavirus miercuri și s-a retras la casa sa de pe plajă din Delaware, pentru a-și reveni.
Cum îi va preda Biden ștafeta lui Harris
Evenimentele din ultimele trei săptămâni au condus la o ieșire din scenă pe care Biden nu și-a dorit-o niciodată, dar democrații au considerat că este esențial să își maximizeze șansele de câștig în noiembrie, prin nominalizarea unui alt candidat, conform The Associated Press.
Biden pare să fi apreciat greșit amploarea sprijinului său. În timp ce mulți democrați au avut o admirație profundă pentru președinte personal, ei nu au avut aceeași afecțiune pentru el din punct de vedere politic.
Douglas Brinkley, istoric la Universitatea Rice, a spus că Biden a reprezentat „o amânare” pentru o națiune epuizată de Trump și de pandemie.
„Era o persoană perfectă pentru acel moment”, a spus Brinkley, menționând că Biden a dovedit în era polarizării că legislația bipartizană era încă posibilă. Cu toate acestea, alegătorii l-au văzut ca un substituent și nu a putut niciodată să depășească textul discursurilor sale pentru a „întruchipa vizual spiritul națiunii cu un sentiment de vervă, energie și optimism”.
În ultimele sale zile de campanie, Biden încă încerca să-și convingă alegătorii mizând pe temerile că Trump ar condamna la dispariție democrația americană.
Nu a existat niciodată un „democrat Joe Biden” precum un „republican Reagan”. Nu a avut adepți adoratori, în stilul mișcării, la fel ca Barack Obama sau John F. Kennedy. Nu a fost un candidat generațional ca Bill Clinton. Singura dimensiune de spargere a barierelor în alegerea sa a fost faptul că a fost cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată președinte.
A învins un președinte în exercițiu
În timp ce se gândea să continue să fie prezent în Biroul Oval, alegătorii l-au respins din nou și din nou, în a-l realege ca senator de Delaware.
Prima sa cursă pentru Casa Albă, în ciclul 1988, s-a încheiat cu răni auto-provocate și nu a ajuns la primul concurs de nominalizare. Când a candidat în 2008, a renunțat după eșecul din Iowa, unde a câștigat mai puțin de 1% din voturi. În 2016, Obama l-a sfătuit să nu candideze, deși era vicepreședintele său.
O victorie a lui Biden în 2020 părea neplauzibilă când a terminat pe locul patru în Iowa și pe locul cinci în New Hampshire, înainte de o revenire dramatică în Carolina de Sud.
A câștigat nominalizarea și apoi a făcut ceva rar în politica americană: l-a învins pe un președinte în exercițiu, Trump, care fusese un catalizator al unui sentiment de polarizare aprins. Apoi a trebuit să reziste atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump care au susținut în mod fals că alegerile din 2020 au fost furate.
Istoria îl va trata pe Biden mai amabil decât alegătorii săi
David Axelrod, un fost consilier principal al lui Obama, a spus că istoria îl va trata pe Biden mai amabil decât au făcut-o alegătorii, nu doar din cauza realizărilor sale legislative, ci și pentru că l-a învins pe Trump.
„Moștenirea lui este semnificativă dincolo de toate realizările sale”, a spus Axelrod. „El va fi întotdeauna omul care a făcut un pas și l-a învins pe un președinte care s-a plasat deasupra democrației noastre. „Aceasta, singură, este o realizare istorică.”
Dar Biden nu și-a putut depăși vârsta. Și când a dat dovadă de fragilitate în mersul și în discursul său, nu a existat nicio bază de susținători care să-i poată sta alături. A fost un sfârșit umilitor al unei cariere de o jumătate de secol în politică, dar cu greu reflectă întreaga moștenire a timpului său la Casa Albă.
Realizările lui Biden se vor vedea peste mai mulți ani
Dosarul său cu realizări include și o legislație care va reconstrui țara în moduri care se vor vedea probabil în următorii zece ani, chiar dacă alegătorii nu au apreciat-o imediat.
„Este nevoie de timp pentru ca asta să se întâmple”, a spus Biden marți pentru BET News.
Dar în același interviu, el a demonstrat, de asemenea, de ce apelurile ca el să se dea la o parte au devenit atât de puternice: nu a putut să-și amintească numele secretarului apărării, Lloyd Austin, referindu-se la el drept „omul negru”. Aceste episoade recente contrastează puternic cu o listă de realizări pe care majoritatea președinților le-ar invidia și le-ar folosi ca bază solidă pentru realegere.
Optimismul cu privire la viitorul țării despre care Biden spune că i-a fost țelul urmărit prioritar s-ar putea concretiza după plecarea sa de pe scena națională.
Economistul de la Universitatea Harvard, Jason Furman, un consilier de top în timpul administrației Obama, a declarat că Biden „a venit în funcție când economia era în chinurile COVID și a ajutat la supravegherea tranziției către o economie care crește acum mai rapid decât oricare dintre economiile similare, cu o inflație mai mică decât au alții.”
Furman a remarcat că Biden a crescut cheltuielile pentru a face investiții pe termen lung în economie, menținând în același timp pe Jerome Powell președintele Rezervei Federale, oferind Fed acoperire pentru creșterea ratelor și reducerea inflației fără a perturba piața muncii.
În martie 2021, Biden a lansat ajutoare pentru pandemie de 1,9 trilioane de dolari, creând o serie de noi programe care au redus temporar la jumătate sărăcia copiilor, au oprit evacuările și au contribuit la adăugarea a 15,7 milioane de locuri de muncă. Dar inflația a început să crească la scurt timp după aceea.
Încrederea în Biden a scăzut constant
Rata de aprobare a lui Biden, măsurată de Centrul AP-NORC pentru Cercetare pentru Afaceri Publice, a scăzut de la 61% la 39% în iunie.
El a continuat cu o serie de acțiuni pentru a descuraja lanțurile globale de aprovizionare să crească prețurile și cu un pachet de infrastructură bipartizan de 1 trilion de dolari, care nu numai că a înlocuit infrastructura învechită, dar a îmbunătățit accesul la internet și a pregătit comunitățile să reziste la schimbările climatice.
Dar proiectul de lege privind infrastructura a dezvăluit, de asemenea, provocarea cu care s-a confruntat Biden pentru a determina publicul să-i recunoască realizările, deoarece multe dintre proiecte vor dura zeci de ani pentru a fi finalizate.
În 2022, Biden și colegii săi democrați au continuat cu două măsuri care au revigorat viitorul producției americane.
CHIPS and Science Act a oferit 52 de miliarde de dolari pentru a construi fabrici și a crea instituții pentru a produce cipuri de computer la nivel intern, asigurându-se că SUA vor avea acces la cei mai avansați semiconductori necesari pentru a alimenta creșterea economică și pentru a menține securitatea națională.
A existat, de asemenea, Legea de reducere a inflației, care a oferit stimulente pentru a renunța la combustibilii fosili și a permis Medicare să negocieze prețurile medicamentelor.
Biden a încercat, de asemenea, să concureze mai agresiv cu China și să reconstruiască alianțe precum NATO. El a finalizat retragerea SUA din Afganistan, care a dus la moartea a 13 militari americani, un efort care a fost criticat pe scară largă.
Critici în legătură cu gestionarea situației de la granița cu Mexicul
Președintele s-a confruntat, de asemenea, cu critici în legătură cu gestionarea situației de la granița de sud cu Mexicul, deoarece trecerile ilegale ale graniței au condus la îngrijorări cu privire la gestionarea imigrației.
De asemenea, s-a trezit implicat într-o serie de conflicte globale care au scos la iveală noi diviziuni interne.
Invazia Ucrainei de către Rusia la începutul lui 2022 a înrăutățit inflația, deoarece Trump și alți republicani au pus sub semnul întrebării valoarea ajutorului militar pentru ucraineni.
Sprijinul pentru Israel i-a dezbinat pe democrați
Atacul Hamas din 7 octombrie 2023 în Israel a declanșat un război care a arătat diviziuni în cadrul Partidului Democrat cu privire la ce ar trebui să facă Statele Unite în ceea ce privește sprijinul pentru Israel, deoarece zeci de mii de palestinieni au murit în lunile de contraatacuri.
Biden a cerut în privat asistenților să se concentreze nu pe diferențe, ci să caute un acord.
Și totuși, cu doar câteva zile înainte de a renunța la cursă, Biden a simțit că munca lui nu a fost încheiată și moștenirea sa este incompletă.
„Trebuie să termin această treabă”, a spus el reporterilor după summitul NATO.
Dar mărimea mizei și teama de pierdere a cursei electorale au dus la pariul democraților că sarcinile pe care le-a început ar putea fi cel mai bine îndeplinite de o generație mai tânără.
„Istoria va fi mai bună cu el decât au fost alegătorii la sfârșit”, a spus Axelrod.