Au apărut noi informații cu privire la datele secrete transmise către SUA de către Mossad, pe care președintele american, Donald Trump, le-a dezvăluit Rusiei. Datele au fost culese în cadrul unei operațiuni a unității speciale de comando din cadrul armatei israeliene (IDF), Sayeret Matkal, și a Mossadului pe teritoriul sirian, conform revistei americane Vanity Fair.
În iunie anul curent, s-a dat publicității faptul că hackerii israelieni au reușit să spargă transmisiile unei mici celule teroriste din Siria, care făceau bombe asemănătoare bateriilor de laptop, în ideea că ar putea, astfel, să treacă de controlul bagajelor cu raze X, din orice aeroport. Conform reportajului Vanity Fair, operațiunea - care ar fi avut loc în februarie - a avut ca scop obținerea de informații despre noua tehnologie de realizare a explozivilor, implementată de Ibrahim al-Asiri, unul dintre liderii operativi ai al-Qaeda.
Informațiile pentru începerea misiunii clasificate, conform unui reportaj ABC News care a citat surse americane, au fost trimise de un spion israelian implantat adânc în teritoriul ISIS. Viața acestuia a fost pusă în pericol ca urmare a dezvăluirilor lui Trump. Potrivit surselor de informații israeliene și americane, o unitate de comando Sayeret Matkal și agenți tehnici Mossad au zburat cu două elicoptere Yasur peste teritoriul iordanian, pentru a ajunge în Siria. Elicopterele au aterizat la câțiva kilometri de țintă și au descărcat două jeepuri cu însemne ale armatei siriene, pe care personalul Mossad și Sayeret Matkal le-au condus în teritoriul inamic. Potrivit unei surse care a dorit să-și păstreze anonimatul, aceștia au instalat un microfon în camera în care trebuia să se întâlnească membrii celulei teroriste ISIS, iar o a doua sursă a susținut că israelienii au retehnologizat o cabină telefonică din zonă pentru a prelua și transmite toate sunetele din jur către Unitatea 8200, de spionaj, a IDF. Aceasta are sarcina de a strânge semnale și a descifra codurile transmise. După câteva zile de așteptare, membrii Unității 8200, care ascultau în baza lor din Înălțimile Golan tot ce se întâmpla în zona de operare a celulei teroriste, se gândeau că este posibil ca Israelul să fi fost indus în eroare de sursele lor din teren. În cele din urmă, unitatea a preluat vocea unui militant ISIS, care descria cum se poate transforma un laptop într-o bomba ce poate trece de sistemele de securitate ale aeroporturilor, pentru a fi urcată la bordul unui avion de pasageri. Când informațiile au ajuns la sediul Mossad, oficialii organizației au decis să le transmită și omologilor americani. Potrivit aceleiași reviste, comunitatea americană de spionaj a considerat că misiunea israeliană reprezintă un "exemplu clasic" de strângere de informații valoroase, ce pot fi valorificate imediat. Ca urmare a acestor informații, oficialii americani, apoi cei din Regatul Unit al Marii Britanii, au interzis pasagerilor să transporte laptopuri și dispozitive electronice mai mari decât un telefon mobil, în cazul zborurilor din mai multe țări majoritar musulmane. Patru luni mai târziu, după ce aeroporturile din SUA au adoptat noi reglementări de securitate, mai stricte, interdicția respectivă a fost ridicată treptat. Totuși, realizările au fost umbrite mai târziu, pe 10 mai, când Trump s-a lăudat despre accesul pe care îl are la informații clasificate, în cadrul unei întâlniri de la Casa Albă cu Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care venise împreună cu Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak. Consilierul pentru Securitate Națională, H.R. McMaster, a declarat reporterilor că dezvăluirea lui Trump a fost "cât se poate de legală". Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a menționat că aliații vor continua să aibă o relație de securitate "profundă, semnificativă și fără precedent".