Moşii de vară 2022. Tradiții și obiceiuri populare. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Sursa: Dreamstime.com

În acest an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sâmbăta Morţilor pe 11 iunie. Aceasta este o zi de pomenire a celor adormiți, iar la slujbele din sfintele lăcașuri, credincioșii obișnuiesc să împartă colivă, colaci și vin. Tot ce se împarte în această zi trebuie să fie nou și proaspăt.

Sâmbăta Morților sau Morții de Vară este o sărbătoare în care rudele celor care au murit merg la Biserică pentru a sfinți colaci și colivă, pe care le dau mai apoi de pomană.

Sâmbăta Morților, sărbătoarea celor adormiți

Credincioșii pregătesc și un pomelnic în numele celor adormiți, pe care-l va rosti preotul la săvârșirea Sfintei Liturghii. Tot astăzi, rudele merg la cimitir, unde curăță mormintele celor adormiți.

În zona Munteniei, pe lângă colivă și colaci se oferă și un bănuț, care simbolizează aducerea norocului în viața celui care dă de pomană, dar și celui care primește darul.

Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România. De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Există și o serie de superstiții care sunt respectate în mai multe zone din România. Nu ai voie să dormi afară, să mergi la răspântii sau la fântână, pentru că se spune că bântuie morții. Nu se spală în această zi și nu se muncește.

Pomana se dăruieşte celor săraci

La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi.

Preotul sfințește mormintele

Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

În unele localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire, mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme.

La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.