Moscova vrea un sistem global de securitate

Moscova vrea un sistem global de securitate

Înaintea Summitului UE-Rusia, preşedintele Medvedev le-a cerut, din nou, Statelor Unite să renunţe la instalarea scutului antirachetă în Europa.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, într-un interviu acordat cotidianului francez „Le Figaro“, că Rusia este dispusă să participe la înfiinţarea unui sistem global de securitate, alături de Statele Unite şi UE.

„Suntem dispuşi să reflectăm la un sistem de securitate global cu Statele Unite, ţările membre UE şi Federaţia Rusă“, a precizat liderul de la Kremlin. El a menţionat că Moscova ar putea contribui la acest sistem global prin sta- ţiile sale radar, dar şi ale statelor aliate, precum Azerbaidjanul, iniţiativă lansată de predecesorul său, Vladimir Putin.   Medvedev a reluat aceste propuneri pe fondul reacţiilor internaţionale virulente la avertismentele lansate de Moscova privind amplasarea de sisteme de rachete balistice Iskander în enclava Kaliningrad. „Astfel de remarci provocatoare sunt inutile şi nefericite“, a replicat, ieri, secretarul american al Apărării Robert Gates.

„Nu putem să nu reacţionăm la amplasarea unilaterală de rachete şi staţii radar“, a motivat Medvedev măsura anunţată în primul discurs despre starea naţiunii. „Suntem însă dispuşi să abandonăm această decizie de instalare a rachetelor în Kaliningrad dacă noua administraţie americană, după ce va analiza utilitatea reală a sistemului de a răspunde «statelor ostile», decide să abandoneze sistemul său antirachetă“, a adăugat el, subliniind că, potrivit primelor indicii, preşedintele ales al Statelor Unite pare să examineze această opţiune. „Sperăm să punem bazele unor relaţii sincere şi oneste şi să rezolvăm cu noua administraţie americană problemele pe care nu am reuşit să le solu- ţionăm cu actuala administraţie“, a subliniat Medvedev, adăugând că se va întâlni cu Barack Obama cât mai curând.   Sfaturi pentru Obama

Potrivit unui consilier prezidenţial de la Kremlin, citat de agenţia germană DPA, Dmitri Medvedev va detalia propunerea sa de înfiinţare a unei noi „arhitecturi de securitate euroatlantică“ la Summitul UE-Rusia care are loc azi la Nisa. Aşa-numitul sistem de securitate „de la Vancouver la Vladivostok“ a fost menţionat pentru prima dată de Medvedev în discursul rostit în iunie privind politicile majore pe care le va promova.   De la Washington, generalul Henry Obering, directorul Agenţiei americane de Apărare Antirachetă, a declarat că intenţionează să explice echipei lui Barack Obama că sistemul este „viabil“, în condiţiile în care poziţia viitoarei administraţii asupra acestui subiect rămâne incertă. Potrivit AFP, Obering a avertizat că abandonarea proiectului militar va avea drept consecinţă „deteriorarea puternică a capacităţii de apărare a forţelor noastre armate din regiune“.   REUNIUNE Georgia, în coada agendei UE-Rusia

Summitul UE-Rusia de azi se va concentra pe criza financiară, energie şi comerţ, lăsând pe plan secund subiectul Georgia, care a dus la tensionarea relaţiilor dintre Moscova şi Europa, scrie Reuters. Oficialii UE speră de altfel să obţină sprijinul Rusiei pentru reformarea sistemului financiar global, înaintea reuniunii G20, care va avea loc mâine la Washington. Summitul UE-Rusia, care îi va reuni la Nisa pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi pe omologul rus, Dmitri Medvedev, ar putea stabili o dată concretă pentru reluarea negocierilor pe tema parteneriatului consolidat dintre cele două părţi. Şi asta în ciuda opoziţiei Lituaniei. Discuţiile, apreciază presa europeană, vor atinge şi subiectul energiei. Asta, în condiţiile în care premierul rus Vladimir Putin a întărit ieri temerile europene privind securitatea energetică, sugerând că Moscova ar putea renunţa la gazoductul Nord Stream, proiectat să transporte gaz pe sub Marea Baltică, în vestul UE. (Adrian Cochino)

Ne puteți urmări și pe Google News