Moscova și Tallinnul le-a arătat ambasadorilor ușa

Moscova și Tallinnul le-a arătat ambasadorilor ușaSursa: Pixabay

Moscova scade nivelul legăturilor diplomatice cu Estonia, ca răspus la reducerea efectivului Ambasadei Rusiei la Talllinn. Luni, la Ministerul de Externe al Federației Ruse a fost convocat ambasadorul Estoniei, Margus Laydre, căruia i s-a ordonat să părăsească Federația Rusă pe 7 februarie. Reacția Tallinnului nu s-a lăsat așteptată: șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse, Vladimir Lipaev, trebuie să plece din Estonia în același timp cu plecarea lui Laydre de la Moscova. Mai mult decât atât, după cum s-a declarat la Riga, începând cu 24 februarie, din solidaritate cu Estonia, Letonia va scădea nivelul relațiilor diplomatiuce cu Rusia începând din 24 februarie.

Ca măsură de răspuns la reducerea substanțială a efectivului ambasadei sale de la Tallinn, precum și pe fondul destrămării întregului complex de legături cu Moscova, Rusia scade nivelul diplomatic cu Estonia. Interesele ruseși vor fi reprezentate în Estonia de însărcinatul cu afaceri, se arată în declarația Ministerului  de Externe al Federației Ruse, dată publicității luni.  

Chemat la Ministerul de Externe, ambasadorului Estoniei, Margus Laydre, i s-a declarat un protest ferm în legătură cu acțiunile autorităților de la Tallinn și pentru ziua de 7 februarie "i s-a arătat ușa". "Totala rusofobie, cultivarea ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Tallinn la rang de politică de stat - a arătat Ministerul de Externe -. Întreaga responsabilitate pentru evoluția unei asemenea situații în relațiile dintre Rusia și Estonia revine în întregime părții estoniene."

Ministerul a avertizat, totodată, că Moscova va reacționa și în continuare la acțiunile ostile ale conducerii Estoniei. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, scris pe canalul Telegram: "Regimul estonian a primit ceea ce a meritat". 

Răspunsul de la Tallinn a venit de îndată: "Legăturile noastre cu Rusia sunt construite pe principiul parității, acest lucru înseamnă că ambasadorul rus va părăsi țara în același timp ca și ambasadorul Estoniei în Rusia". Din aceasta reiese că ambasadorul Rusiei la Tallinn, Vladimir Lipaev, trebuie să iasă din Estonia pe 7 februarie.  

"În practica diplomatică, scăderea nivelului legăturilor diplomatice este interpretată ca măsură excepțională care dovedește o criză serioasă în relațiile bilaterale – a declarat, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, Vladimir Olencenko, cercetător științific principal în cadrul Centrului pentru studii europene al IMEMO (Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale) al Academiei de Ştiinţe a Rusiei -. Inițiatorul tensiunii în relațiile bilaterale este în mod consecvent partea estoniană, care generează rusofobie, discriminarea populației vorbitoare de limbă rusă, agresivitate pe direcția rusească."

După cum a afirmat expertul, activitatea antirusească a Estoniei a căpătat o deosebită acuitate după începerea operațiunii militare speciale a Federației Ruse în Ucraina. Astfel, primul ministru, Kaja Kallas, a venit cu inițiativa interzicerii intrării cetățenilor Rusiei în Estonia și a propus ca și alte țări membre UE să introducă aceleași restricții. Estonia a fost sprijinită de Lituania, Letonia, Polonia și Finlanda, care în prezent refuză să acorde vizite turistice cetățenilor ruși. 

"Politicienii de la Tallinn și-au anunțat, de asemenea, intenția de a elabora până la sfârșitul lunii ianuarie un mecanism de confiscare a activelor rusești aflate pe teritoriul Estoniei și transferul acestora Ucrainei. Această problemă a fost inițial ridicată în cadrul Uniunii Europene, dar nu a avut urmări. Estonia a decis să dea, să spunem așa, un exemplu pentru toate țările membre UE cu privire la modul de abordare a activelor rusești. Desigur, acțiunile Estoniei reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a practicii internaționale și trag Tallinnul într-un hățiș juridic. Rusia a declarat ferm că nu va ignora astfel de acțiuni ale Estoniei", a spus Olencenko.

Estonia este implicată activ în livrările de tehnică militară Kievului. Luni, Tallinnul a anunțat cea mai mare livrare, care a inclus toate obuzierele de 155 mm disponibile în țară. Generatorul acțiunii anti-rusești este ministrul de externe, Urmas Reinsalu, și premierul Kaja Kallas. Statutul celor doi politicieni indică faptul că este vorba de politica de stat a Estoniei și nu despre acțiunile unor politicieni de sine stătători, este de părere Olencenko. În general, după cum a afirmat acesta, se vede dorința Estoniei de a continua să agraveze relațiile bilaterale și să împiedice dialogul cu Rusia, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

Letonia și-a exprimat solidaritatea cu Estonia. Ministul de externe al Letoniei, Edgar Rinkevici, a comunicat pe Twitter că nivelul legăturilor diplomatice cu Rusia va scădea începând cu 24 februarie, ziua marcării unui an de la începerea operațiunii militare speciale în Ucraina.    

(Traducerea Rador)