Moscova, pas important spre rezolvarea conflictului transnistrean. Tiraspolul pune piedici

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri, la o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, că Rusia se pronunţă pentru modificarea formatului misiunii de menţinere a păcii în Transnistria şi pentru retragerea muniţiilor de pe teritoriul transnistrean. Liderul separatist de la Tirapol pune însă piedici.

„Urmează o reorganizare a operaţiunii de menţinere a păcii”, a spus şeful diplomaţiei ruse, potrivit Agerpres. „Se pune problema adaptării prezenţei internaţionale la acele misiuni care vor decurge din reglementarea conflictului, care vor fi diferite şi nu se vor limita la asigurarea păcii între părţi”, a adăugat Lavrov. Între misiunile ce ar urma să fie îndeplinite se are în vedere conferirea unui statut special Transnistriei „în cadrul unui stat unitar neutru Republica Moldova”.

„În ceea ce priveşte retragerea muniţiilor, atunci când negocierile la documentul din 2003 continuau, din Transnistria au fost evacuate peste 50 de eşaloane de muniţii. Acolo mai rămâne mai puţin de jumătate din ceea ce a fost, aceste depozite necesită o atenţie permanentă, pentru că pot fi furate. Este o cantitate însemnată de obiecte periculoase”, a astras atenţia şeful diplomaţiei ruse.

„Suntem interesaţi de o retragere mai rapidă a acestor 'bunuri' pe teritoriul nostru şi utilizarea lor cu respectarea tuturor normelor de securitate”, a adăugat Serghei Lavrov, menţionând că partea transnistreană militează univoc pentru retragerea acestora doar în cadrul procesului de reglementare a conflictului.

Smirnov: muniţiile sunt proprietatea Transnistriei

Iniţiativa de modificare a formatului misiunii de menţinere a păcii aparţine Chişinăului. Contingentul militar rusesc din Transnistria şi-a încheiat rolul şi trebuie înlocuit cu o misiune civilă, a declarat ieri la Moscova, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

„Pornim de la premisa că acel contingent din regiune şi-a jucat rolul stabilizator pozitiv, realităţile s-au schimbat, condiţiile s-au schimbat şi misiunile se schimbă, de aceea ne pronunţăm pentru schimbarea componenţei acestui contingent”, a spus Leancă, militând pentru înlocuirea componentei militare cu una civilă. Referindu-se la muniţiile existente în stânga Nistrului, Leancă a subliniat „că a venit timpul pentru a găsi o soluţie”.

Tiraspolul s-a opus cu vehemenţă ambelor propuneri. Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat în cadrul unui interviu pentru „Nezavisimaia Gazeta”, citat de portalul Unimedia, că nu va accepta alţi pacificatori şi că muniţiile ruseşti din regiune sunt proprietatea Transnistriei.

„Pacificatorii se vor afla în zona de securitate până când nu va fi exclus orice pericol de escaladare a conflictului şi până când nu vor fi înregistrate unele succese în reglementarea diferendului. Noi nu putem fi siguri că Republica Moldova nu va utiliza iar forţa armată împotriva noastră”, a declarat Smirnov, menţionând că deocamdată progrese în acest sens nu se atestă. Totodată, şeful administraţiei de la Tiraspol nu acceptă evacuarea muniţiilor. „Tot ce se află pe teritoriul Transnistriei este proprietatea poporului nostru, şi muniţiile tot”, a conchis Smirnov. Cristian Diaconescu: premise importante pentru reglementarea conflictului Aflat la forumul Uniunea Europeană- Republica Moldova, care se desfăşoară azi la Chişinău, vicepreşedintele senatului României, Cristian Diaconescu, a apreciat că există premise importante care permit reglementarea conflictului transnistrean, iar una dintre condiţii ar fi evacuarea muniţiilor Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană, notează Agerpres.

În contextul reglementării conflictului, Diaconescu a punctat importanţa ca această problemă să rămână în centrul atenţiei comunităţii internaţionale, dar şi ca formula de rezolvare a conflictului să asigure o soluţie justă şi durabilă, care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi independenţa din punct de vedere politic.

Ca o condiţie pentru reglementarea transnistreană, fostul ministru român de externe a menţionat respectarea angajamentelor asumate de Rusia de evacuare a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Realuarea negocierilor Chişinăul speră ca negocierile oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnsitrean, întrerupte acum cinci ani, să poată fi reluate în cel mai scurt timp.

Vicepremierul Republicii Moldova responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat azi că speră ca la negocierile neformale care se vor desfăşura la Viena la începutul lunii aprilie să se decidă reluarea negocierilor oficiale. Potrivit lui, aceasta ar permite ca începând cu luna iunie să înceapă discuţiile pentru statutul regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova.

Carpov a mai menţionat că toate părţile implicate în negocieri, inclusiv Rusia, susţin reluarea negocierilor, însă el nu a precizat dacă aceasta este sprijinită şi de autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Negocierile în format '5+2' (la care participă Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, UE şi SUA ca observatori, autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol ca părţi implicate în conflict) au fost întrerupte în februarie 2006, la câteva luni după iniţierea lor, după ce Chişinăul şi Tiraspolul nu au reuşit să cadă de acord asupra mai multor chestiuni, între care cea legată de terenurile agricole situate în zona controlată de autorităţile separatiste transnistrene, dar care aparţin ţăranilor de pe malul drept al Nistrului. Mai multe tentative de reluare a discuţiilor nu au avut succes, până în prezent fiind organizate doar reuniuni neoficiale.