Moscova pariaza pe Kaliningrad

Moscova pariaza pe Kaliningrad

Kaliningrad, enclava ruseasca de pe malul Marii Baltice, este pe cale sa-si recapete aspectul istoric, pe care bombardamentele celui de-al Doilea Razboi Mondial si deceniile de stapanire sovietica reusisera sa-l distruga.

Cel mai ambitios proiect este reconstruirea castelului teutonic ce a constituit o adevarata emblema a orasului inainte de a fi dinamitat, din ordinul lui Brejnev.

Fosta parte a imperiului prusac, orasul Koenigsberg a fost tinta unor bombardamente feroce ale aviatiei britanice in 1944, cand jumatate din cladiri au fost rase de suprafata pamantului. In 1945, orasul a fost cucerit de Armata Rosie, iar dupa razboi a ramas parte a URSS.

Arhitectii sovietici au avut grija sa ridice o multime de blocuri tip, care au desavarsit opera de desfigurare a orasului, rebotezat Kaliningrad.

Dupa prabusirea URSS, Kaliningradul a ramas o enclava ruseasca in UE, situata intre Polonia si Lituania. Noua elita a Rusiei investeste masiv in aceasta enclava, care are o crestere economica fantastica. Potrivit „Der Spiegel”, chiar si familia Putin isi construieste o vila aici.

Planurile de reconstructie a orasului sunt sustinute entuziast de Putin, care a promis 50 de milioane de dolari de la buget pentru refacerea castelului-fortareata, ridicat de cavalerii teutoni in 1255.

Autoritatile locale cauta prin arhive vechile planuri ale castelului, iar daca acestea nu vor fi gasite, coordonatorul proiectului, arhitectul Aleksandr Bajin, a declarat ca se va ghida dupa vechile fotografii.

Ne puteți urmări și pe Google News