Vineri, Rusia a solicitat întâlnirea cu ambasadorul Armeniei pentru a transmite un protest ferm în legătură cu o listă de acțiuni considerate „neprietenoase”, marcând astfel o nouă creștere a tensiunilor dintre Moscova și micul stat ex-sovietic.
Tensiuni în creștere între Rusia și Armenia. Această reacție vine în urma anunțului făcut de Armenia miercuri, privind intenția sa de a găzdui săptămâna viitoare un exercițiu militar comun cu Statele Unite.
Acest demers a provocat nemulțumire în rândul Rusiei. Țara menține o bază militară în Armenia și are, de asemenea, trupe de menținere a păcii în regiune.
Totul pentru a sprijini un acord care a pus capăt conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan din 2020. Acesta a fost al doilea război dintre cele două țări vecine, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Tensiuni între Rusia și Armenia. Ambasadorul, chemat la Moscova
Ministerul rus de Externe a invocat mai multe motive pentru care l-a convocat pe ambasadorul armean.
Acestea includ decizia Erevanului de a găzdui un exercițiu militar cu Statele Unite. Dar și aderarea la Curtea Penală Internațională și vizita soției premierului armean în Ucraina pentru a oferi asistență umanitară.
Ministerul rus a informat că ambasadorul Vagharşak Harutiunian a fost convocat și i s-a adresat un protest ferm. De asemenea, Moscova a ridicat problema unor „declarații ofensatoare” atribuite lui Alen Simonian, președintele Adunării Naționale Armena, referitoare la purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Armenia, care depinde în mare măsură de Rusia pentru echipamentele sale de apărare, și-a exprimat în ultimele luni nemulțumirea cu privire la incapacitatea forțelor de menținere a păcii ruse de a pune capăt blocadei impuse de Azerbaidjan în calea aprovizionării enclavei Nagorno-Karabah.
Această enclavă este locuită în principal de etnici armeni și se află în teritoriul Azerbaidjanului.
Erevanul ia în considerare ieșirea din CSTO
În plus, Erevanul și-a exprimat public incertitudinea cu privire la menținerea sa în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). O alianță militară condusă de Rusia și compusă din șase foste republici sovietice.
Prim-ministrul Nikol Pashinyan a afirmat într-un interviu publicat duminica trecută că politica Armeniei de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-și asigura securitatea a fost o greșeală strategică. A subliniat, de asemenea, că Moscova, preocupată de conflictul din Ucraina, nu a mai reușit să livreze rezultate și că și-a redus rolul în regiunea Caucazului de Sud.
În replică, Moscova a subliniat că are în continuare intenția de a rămâne principalul garant al securității în Caucaz, care include țări precum Azerbaidjan și Georgia.
Joi, Armenia și Azerbaidjan au lansat acuzații reciproce cu privire la mișcarea de trupe în proximitatea graniței lor comune. Marcând astfel o intensificare a tensiunilor legate de viitorul enclavei Nagorno-Karabah.