Pentru numeroși oameni de la Kremlin, plecarea de la putere după 30 de ani a lui Nursultan Nazarbayev, fostul lider al Kazahstanului vecin, evenimentele din această țară ar fi un model de luat în considerare de președintele Rusiei.
Contrar omologului său kazah, nimeni nu este sigur că Vladimir Putin ar putea obține un transfer de putere fără să declanșeze conflicte interne destabilizatoare între taberele rivale ale Kremlinului, care sunt la ora actuală sub mâna de fier a lui Vladimir Vladimirovici. Riscurile politice pentru Putin ar fi mult prea mari, scrie Bloomberg.
O tranziție similară celei aflate în curs în Kazahstan a fost activ discutată la Moscova, a declarat Andrei Kolyadin, un fost responsabil al administrației prezidențiale ruse care lucrează acum în post de consultant politic pentru Kremlin. „Scenariul lui Nazarbayev ar putea conveni elitei politice care dorește să aibe un arbitru capabil să influențeze procesul după preluarea puterii de către un succesor”, a declarat Kolyadin. Decizia luată săptămâna aceasta de către Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, de a preda președinția unui aliat de încredere, păstrând în același timp puterile esențiale ca șef al consiliului de securitate kazah și lider al națiunii , a pus această problemă.
Putin, în vîrstă de 66 de a, a câtigat un al patrulea mandat și probabil ultimul, cu un procent de 77%, la alegerile prezidențiale de anul trecut. El a strivit opoziție și a centralizat în mâini puterea începând cu primul mandat, în 2000, devenind un lider dominant în măsura în care rușii cu greu îi pot vedea (și găsi) potențiali succesori, chiar dacă popularitatea liderului de la Kremlin a scăzut substanțial.
Putin, al cărui mandat se încheie în 2024, nu a desemnat (oficial) nici un succesor, repetând că nu va schimba Constituția pentru a-și extinde șederea în fruntea țării. Ceea ce nu l-a împiedicat pe președintele Dumei de stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, să ridice posibilitatea unei reforme constituționale.
Anumiți lideri ai elitei conducătoare din Rusia doresc ca actualul șef al statului să rămână la putere cât mai mult timp posibil, au declarat trei surse din Kremlin. Printre opțiunile luate în calcul sunt presiuni asupra Belarusului vecin pentru a se uni cu Rusia în vederea creării unui nou stat în scopul ca Putin să poată ocoli limitele numărului de mandate constituționale. Dar nu există un scenariu pentru o tranziție a puterii, au explicat sursele citate.
Dincolo de scenarii, mai mult sau mai puțin credibile, „Putin nu poate rămâne la putere pentru totdeauna. Este și el muritor”, a declarat Olga Kryshtanovskaya, sociolog care studiază elita conducătoare a Rusiei la Universitatea de Stat din Moscova. „Dacă nu se pregătește pentru succesiunea puterii, va sfârși rău. Toți vor sări la beregata tuturor”.
Anterior, Putin a cedat președinția protejatului său, Dmitri Medvedev, pentru a se conforma Constituției. Medevedev a fost președinte în perioada 2008-2012 iar Putin a preluat funcția de prim ministru, continuând să conducă de facto Rusia până la revenirea sa la Kremlin după patru ani.
La ora actuală, Putin și-ar putea transfera prerogativele cheie consiliului de securitate sau unui organ consultativ denumit Consiliul de Stat, pe care-l conduce, pentru a folosi aceste entități să-și exercite influența odată ce va părăsi Kremlinul, potrivit analiștilor politici de la Moscova.
Astfel de „exerciții de gândire nu au nimic de-a face cu ceea ce sa discutat în Kremlin", a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.Oficialii au o „agendă aglomerată" pentru a pune în aplicare promisiunile electorale ale președintelui pentru sfârșitul mandatului său, a adăugat Peskov.
Kremlinul va monitoriza amploarea controlului lui Nazarbayev în Kazahstan și redistribuirea puterii , a declarat Alexander Baunov, cercetător principal la Carnegie Moscow Center. Rusia și Kazahstanul au „o structură economică și un tip de autoritarism similare ", a spus el.
Cu toate acestea, este îndoielnic ca elitele concurente ale Rusiei vor continua să respecte autoritatea lui Putin dacă va preda președinția altcuiva, a declarat consultantul politic de la Kremlin, Serghei Markov.
În timp ce kazahii îl pot permite lui Nazarbayev să joace rolul de mentor la fel ca părintele fondator al Singapore, Lee Kuan Yew, "în cazul lui Putin, dacă va pleca se va confrunta cu o provocări imediate”, a estimat Markov.
Rezistența Belarusului față de absorbția de către Rusia face dificil pentru Kremlin să urmărească opțiunea lui Putin de a conduce un nou stat, a spus și Kryshtanovskaya.
Deja cel mai vechi lider de la Kremlin aflat la putere după Stalin, Putin se va confrunta cu presiuni crescânde pentru a-și proteja moștenirea, după încheierea celui de-al patrulea mandat.
Fostul ofițer al KGB ar putea fi prins între dorința de a păstra legitimitatea politică, lăsând cale succesorului, și provocării de a menține controlul asupra sistemului de putere pe care l-a construit de aproape două decenii.