Aleksandr Venediktov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a comentat în termeni duri noile sancțiuni americane împotriva Federației Ruse.
Potrivit lui Venediktov, pe fondul pandemiei și de dragul promovării intereselor lor, Statele Unite sunt dispuse să sufoce Europa.
„Iar acum ce se întâmplă? Washingtonul a spus – punct, este treaba europenilor să execute. Pentru a-și promova interesele, America este gata să sufoce Europa. Vreți să mențineți și pe mai departe relațiile de alianță în cadrul NATO – plătiți”, a declarat Venediktov.
„Pentru ca europenii să înțeleagă pentru totdeauna cine este aici stăpânul, a adăugat politicianul, SUA distrug, din mers, acorduri precum Tratatul de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune și Tratatul Cer deschis, de care depinde direct securitatea europeană. Mai mult, americanii fac tot ce depinde de ei pentru ca Europa să nu primească gaze ieftine prin Nord Stream-2”.
”Solidaritate transatlantică? Ce fel de solidaritate este asta – să ceri partenerului să-și aducă la faliment propria populație. Relații aliate? Nu prea seamănă”, a estimat el.
Venediktov a dat exemplul Germaniei care, timp de zeci de ani, s-au achitat de întreținerea militarilor americani prezenți pe teritoriul german însă nu au majorat bugetul armatei pentru a cumpăra armament American.
„Și care e rezultatul – Casa Albă i-a pedepsit imediat retrăgându-și trupele. În același timp, Polonia a declarat că este gata să găzduiască trupe la ea acasă, pe motiv că este cea mai aproape de Rusia și, de aceea, își spune «stat de pe linia frontului»”, afirmă Venediktov.
Întărirea contingentului militar american din Polonia agravează situația și așa destul de complexă de la granițele vestice ale Rusiei, contribuind, totodată, la escaladarea tensiunii, se arată într-un comentariu postat pe site-ul oficial al MAE rus de purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, Maria Zaharova, relatează TASS.
„Dacă este să spunem lucrurilor pe nume, este strategia elefantului într-un magazin de porțelanuri, crede oficialul rus. Să proclami că toate acordurile și instituțiile sunt menite, fără crâcneală, să servească Washingtonului și să-i apere interesele, iar dacă nu, atunci să fie distruse”.
În ceea ce privește politica „anti-rusă” a Londrei, în opinia lui Venediktov autoritățile britanice gândesc după categoriile unor vremuri de mult apuse, când țara lor conducea o jumătate de lume.
„Este imposibil de presupus însă că, în timpul reginei Victoria, și-ar fi putut imagina cineva că americanii vor trage de urechi Marea Britanie pentru colaborarea cu Huawei”, a spus el.
„Uitați-vă la concluziile raportului privind amestecul serviciilor speciale. Autorii lui scriu că la referendumul privind Brexit, Rusia nu a intervenit, dar că s-a amestecat în referendumul din Scoția. Probabil pentru că Londra avea nevoie de primul, dar nu și de al doilea”, a apreciat adjunctul Consiliului de securitate al Rusiei. Deși, potrivit lui Venediktov, să pui „pe seama Moscovei” toate eșecurile politice, chiar și cele mai grosolane, a devenit deja o tradiție la Londra.