Planurile Rusiei de extindere în zona arctică prind contur. Cea mai nouă propunere a Novatek, unde și Gazprom e acționar

Sursa foto: Novatek.ru

Luând cuvântul luni, la Moscova, vicepremierul rus Alexander Novak a descris propunerea - care poartă deja numele de cod Murmansk LNG - ca fiind "orientată spre viitor și oportună".

Novak a recunoscut că a prezidat anterior o reuniune specială privind propunerea Novatek și a instruit ministerele și companiile de stat să "elaboreze detaliile" pentru a sprijini implementarea acesteia, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass.

Propunerea este "pe deplin în concordanță cu strategia de stat pentru dezvoltarea producției de GNL în actualul mediu ostil. Este absolut oportună pentru dezvoltarea Arcticii și pentru promovarea producției de GNL", a declarat Novatek.

Săptămâna trecută, compania a împărtășit detalii despre propunerea sa privind GNL Murmansk presei ruse și, ulterior, a copiat informațiile publicate despre proiect pe canalele sale de pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, a evitat să se pronunțe oficial asupra planului.

Murmansk LNG în detaliu

Potrivit rapoartelor, propunerea prevede ca Novatek să accepte să construiască o conductă de 1300 de kilometri de la rețeaua de transport de gaze a Rusiei, operată de gigantul de stat Gazprom, până la Murmansk, pentru a alimenta regiunea cu aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Planul prevede ca instalația, cu trei trenuri de lichefiere de 6,8 milioane de tone pe an, să fie construită într-o locație care urmează să fie selectată în apropiere de Murmansk.

Se pare că Novatek propune să asambleze modulele pentru trenuri în atelierele mari pe care compania le-a construit într-un șantier specializat din apropierea satului Belokamenka, care lucrează în prezent la primele două trenuri pentru un alt proiect operat de Novatek - Arctic LNG 2.

Turbinele ar putea fi înlocuite cu motoare electrice

Având în vedere că sancțiunile internaționale limitează accesul Rusiei la turbinele de gaz de fabricație occidentală pentru a acționa compresoarele puternice de la fabricile de GNL ale țării, Novatek a cerut contractorilor ruși să înlocuiască aceste turbine cu motoare electrice.

Energia electrică pentru uzina propusă este programată să fie furnizată de o instalație nucleară de stat din Rusia, Kola NPP, situată la aproximativ 200 de kilometri de Murmansk. Aceasta este listată ca având o capacitate nominală de aproximativ 1,8 gigawați, potrivit operatorului Rosatom.

Un purtător de cuvânt al Rosatom a declarat pentru cotidianul de afaceri RBK din Moscova că aproximativ 900 de megawați din producția centralei Kola NPP ar putea deveni disponibilă pentru Murmansk LNG cu o reducere față de tariful actual.

Gazprom deține 10% din Novatek

Gazprom, care deține o participație de 10% din Novatek, a păstrat tăcerea cu privire la propunerea acesteia din urmă, deși producătorul independent a declarat că a cerut deja monopolului de stat al gazelor naturale să determine punctul în care se poate face o conexiune a conductei la rețeaua sa de transport.

Novatek nu a răspuns la o solicitare a Upstream de a clarifica opțiunile de achiziție de gaze preconizate cu Gazprom, care se confruntă cu o scădere abruptă a producției după ce a pierdut aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze anual din vânzările de gaze către Europa.

Luând cuvântul luni la Belokamenka, Mikhelson CEO-ul Novatek le-a cerut legiuitorilor ruși să elimine monopolul Gazprom asupra exporturilor de GNL și să permită Novatek să exporte direct GNL fabricat din gazul produs de Gazprom, potrivit agenției de știri Prime, cu sediul la Moscova.

Guvernul rus a acordat o excepție de la legea privind exportul de gaze naturale pentru proiectele Yamal LNG, Arctic LNG 2 și alte proiecte de GNL ale Novatek, care se află în locații îndepărtate și care nu extrag gaz produs de Gazprom din rețeaua sa de transport.