MOSCOVA avertizează CHIȘINĂUL să nu încerce să evacueze forţele rusești de menţinere a păcii din Transnistria

Moscova consideră tentativele autorităţilor Republicii Moldova de a se amesteca în activitatea misiunii ruse de menţinere a păcii din autoproclamata republică Transnistria „un gest neprietenos”, ce ar putea escalada tensiunile în regiune.

Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe, citat de agenţia RIA Novosti, Chişinăul ar fi reluat recent o campanie de propagandă cu scopul de a forţa retragerea contingentului rus din regiune şi pentru a schimba statutul actual trilateral al misiunii de menţinere a păcii, ce operează în regiune sub mandat internaţional.

„Orice acţiuni vizând destabilizarea situaţiei în regiune, încercări de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria, ce operează sub auspiciile Comisiei Unificate de Control, vor fi considerate de Rusia drept acţiuni neprietenoase ce au rolul de a submina bazele operaţiunii de menţinere a păcii”, avertizează comunicatul MAE de la Moscova, citat de Agerpres.

În 1990, republica separatistă Transnistria, cu o populaţie predominant rusă şi ucraineană, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova, o acţiune ce a condus la ostilităţi armate în 1992. Republica Moldova a încercat să rezolve conflictul cu folosirea forţei militare, dar a pierdut total controlul şi influenţa asupra regiunii, aminteşte RIA Novosti.

După încheierea violenţei, preşedinţii Rusiei şi Republicii Moldova, în prezenţa reprezentanţilor din Transnistria, au semnat un acord privind Principiile Reglementării Paşnice a Conflictului Armat din Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.

Acordul a deschis calea pentru crearea unei forţe tripartite de menţinere a păcii.

În prezent 402 militari ruşi, 492 transnistreni şi 355 din Republica Moldova, precum şi 10 observatori militari ucraineni menţin pacea în zona de conflict.