Centralele nucleare din Rusia sunt departe de a fi atât de sigure pe cât afirmă autorităţile de la Moscova, în special în raport cu riscurile seismice, relevă un raport oficial realizat după catastrofa de la centrala japoneză de la Fukushima, obţinut de AFP.
"Seismicitatea zonelor unde sunt amplasate mai multe centrale nucleare este subevaluată" şi anumite centrale nu dispun de un "sistem de oprire automată a reactorului" în caz de cutremur, se arată în raportul guvernamental, preluat de LePoint.fr.
Acest raport, de 150 de pagini, descrie diferite aspecte ale securităţii ecologice şi enumeră nu mai puţin de 32 de probleme descoperite în centralele nucleare din Rusia.
Documentul i-a fost prezentat, pe data de 9 iunie, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt, prezidată de şeful statului rus, Dmitri Medvedev.
Astfel, raportul mai spune că o parte din echipamentele menite să asigure securitatea centralelor nu au fost testate la capitolul capacitate de rezistenţă la cutremur.
"Cel mai important element din acest raport este că niciuna dintre centrale nu a fost testată pentru un potenţial şoc care ar putea fi cauzat de un cutremur, dar şi de fenomene naturale precum o furtună", a declarat Igor Koudrik, şeful programului nuclear rus Bellona, citat de AFP.