Cele mai cunoscute legende despre Moș Crăciun

Crăciun / Sursa foto: Dreamstime.com

Există multe legende despre Moș Crăciun. Una dintre cele mai cunoscute este povestea unui om rău și crud care devine o persoană bună și darnică chiar în ziua Nașterii Domnului. O alta îl prezintă ca un om care întreg anul meșterea jucării din lemn, pe care le vindea înaintea Crăciunului.

Moș Crăciun este un personaj legendar, pe care îl așteaptă toți copiii în noaptea de 24 spre 25 decembrie. El aduce cadouri celor care au fost cuminți și se spune că vine de la Polul Nord. Este asociat în mod popular cu un râs adânc și vesel, redat frecvent în literatura de Crăciun drept „ho, ho, ho!”.

Transformarea lui Moș Crăciun. Un om rău devine bun și darnic

Povestea începe când Fecioara Maria intră în travaliu și se oprește la prima casă care îi iese în cale pentru a cere ajutor. Bate la ușă și îi răspunde Crăciunița, soția lui Moș Crăciun. Aceasta, de frica soțului, o trimite pe Fecioara Maria în grajd, unde o ajută să îl aducă pe lume pe Iisus.

Întors acasă, Crăciun află de cele întâmplate și se înfurie pe soția sa. Drept pedeapsă, el îi taie mâinile Crăciuniței. Când a văzut cele întâmplate, Maica Domnului i le lipește la loc, chiar sub ochii șocați ai soțului. Dându-și seama de fapta sa necugetată și bucuros să a lui soție a scăpat, aprinde din trunchiuri de brad un foc în curtea casei sale. Alături de slugi, începe să danseze o horă în jurul acestui foc.

Moș Crăciun era la bază cioban, așa că el oferă cadouri păstorești Sfintei Familii. Le dă lapte, caș, urdă și smântână. De la darurile acestea, el începe să fie bun și darnic. Legenda spune că de atunci, în ajunul Nașterii Domnului, el împarte daruri tuturor copiilor.

Povestea bătrânului care confecționa jucării pentru vânzare

Un meșter bătrân se transformă în Moș Crăciun. Sursa foto: 103733835 © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

O altă legendă foarte cunoscută a lui Moș Crăciun este mult mai pozitivă decât anterioara. Potrivit acesteia, la marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea diverse jucării. În Ajunul Crăciunului, acest bătrânel pleca în oraș pentru a-și vinde jucăriile, chiar dacă o făcea pe bani puțini.

Deși nu le vindea cu prea mult, bătrânelul confecționa jucăriile cu drag, gândindu-se la bucuria pe care o simțeau copiii în dimineața de Crăciun, când le primeau. Totul s-a schimbat când a văzut printr-o fereastră trei copii care visau să primească o jucări. Ei proveneau dintr-o familie săracă și își doreau un soldățel de plumb pe care să îl împartă.

Moș Crăciun știa că vânduse toate jucăriile însă, ca prin minune, în sacul său a apărut tocmai un soldățel de plumb. Așa s-a împlinit dorința celor trei copii sărmani. În drum spre casă, bătrânelul se gândea cum ar fi dacă ar reuși să confecționeze jucării pe care să le ofere copiilor sărmani.

Cum a apărut sania lui Moș Crăciun

Legenda nu se oprește aici. Bătrânelul era cuprins de gândul său și de dorința de a le oferi cadouri copiilor săraci. Mergând spre casă, vede în zăpadă un pui de căprioară rănit la un picior. Cu ce a avut la îndemână, bătrânul i-a legat rana și l-a ajutat să se ridice. Fapta sa bună a fost răsplătită imediat. Cu glas limpede, puiul de căprioară a început să îi vorbească lui Moș Crăciun.

„Acum văd că ai o inimă bună. Dorința ți se va îndeplini”, a spus puiul de căprioară.

Ca prin minune, din pământ iese o sanie fermecată, purtată de reni. Bătrânul s-a urcat în sanie și a fost purtat spre cerul înstelat. Hainele sale sărăcăcioase s-au transformat în unele neobișnuite, de culoare roșie. Renii au zburat până au ajuns într-un tărâm înzăpezit, la o căsuță cu ferestre luminate.

Moș Crăciun a fost întâmpinat de o ceată de pitici îndemânatici, gata să se apuce de treabă. Bătrânul meșter și piticii s-au apucat să facă jucării pentru toți copii săraci din lume. În seara de Ajun, el a plecat la drum cu sacul plin, iar în dimineața de Crăciun copiii au găsit sub bradul împodibit jucăriile pe care și le doreau, potrivit ziarulunirea.ro.