Evenimentul ZileiEVZ SpecialMortul lui Macron a înviat! 37.000 de soldați NATO debarcă sub nasul lui Putin

Mortul lui Macron a înviat! 37.000 de soldați NATO debarcă sub nasul lui Putin

Mortul lui Macron a înviat! 37.000 de soldați NATO debarcă sub nasul lui Putin
Macron a spus că Alianța Nord Atlantică se află în moarte cerebrală. Poate doar politic

Din aprilie și până în mai, anul viitor, va avea loc unul din cele mai mari exerciții militare interaliate,  de la manevrele din timpul Războiului Rece încoace.

La acea vreme, acele manevre erau botezate Reforger. Primul exercițiu Reforger a avut loc în 1969, iar ultimul în 1993. Ediția din 1998 a strâns 125.000 de soldați aliați.

În 2020, un alt exercițiu major al NATO va avea loc: Defender 20, care va începe în luna aprilie, în zece țări europene, și care va dovedi că, dacă din punct de vedere politic, Alianța Nord Atlantică se află în „moarte cerebrală” cum aprecia președintele Franței, Emmanuel Macron, ea păstrează, din punct de vedere militar, rezerve de luptă majore.

37.000 de soldați din 18 țări sunt anunțați: 8000 de soldați europeni, 9000 de soldați americani cazați în Europa și 20.000 de militari veniți din SUA – dovadă că americanii nu privesc în altă parte, cum a denunțat președintele francez, scrie Ouest-France.

US Army a început să precizeze componenta forței sale expediționare care va fi desfășurată în Europa, în cadrul unui scenariu privind o confruntare majoră în 2028 și unui recurs la Articolul 5 (care prevede un angajament general al forțelor NATO în caz de agresiune asupra unei țări membre a Alianței)

Și iată lista americană:

82nd Airborne Division Headquarters (150 de militari).- 13th Expeditionary Sustainment Command (300).- 807th Medical Command (100).- 1st Cavalry Division Artillery Command (350).- 1st Calvary Division Sustainment Brigade Headquarters (250).- 2nd Brigade Combat Team, 1st Armored Division (3 800).- 116th Cavalry Brigade Combat Team (3 800).- 2nd Brigade, 3rd Infantry Division (3 800).- 168th Engineer Brigade Headquarters (200).- 44th Medical Brigade (250).- 11th Theater Tactical Signal Brigade (600).

Efectivele altor două unități au fost deja anunțate: 1st Cavalry Division Headquarters (500 soldați).- și 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade (1 750).

În ajutorul Europei de Est

Aceste forțe expediționale vor tranzita prin porturile Charleston (Carolina de Sud), Savannah (Georgia) și Beaumont și Port Arthur (Texas).

În Europa, porturile de debarcare vor fi: Anvers, în Belgia, Vlissingen, în Olanda, Bremerhaven, în Germania și Paldiski în Estonia.
Acestea vor permite echipamentelor grele, precum tancurile Abrams sau vehiculele tip Bradley, să fie transportate pentru a echipa unitățile care vor ajunge în Europa pe calea aerului.

O astfel de manevră logistică nu este nouă. Ea a fost testată și fundamentată timp de trei ani, cu desfășurarea brigăzilor de luptă americane, ca parte a operațiunii Atlantic Resolve, pentru a consolida capacitățile NATO ale flancului estic, în  special în Polonia și în țările baltice.

Acest exercițiu major va avea operațiuni aeriene în Georgia (trupele multinaționale), Lituania (cu polonezii celei de-a 6-a Brigăzi aeriene) și în Letonia (cu parașutiștii americani, spanioli și italieni), cu o traversare fluvială în Polonia (168th Brigade Engineer a Gărzii Naționale din Mississippi) și manevre combinate în Germania.