Cazul Pantelimon. Sanitas reclamă lipsa resurselor din spital și cere respectarea demnității medicilor

Cazul Pantelimon. Sanitas reclamă lipsa resurselor din spital și cere respectarea demnității medicilor Spitalul Sf Pantelimon București. Sursa foto: Facebook/ Sanitas

Morții de la Pantelimon. Federaţia Sanitas din România se implică scandalul morților suspecte unde doi medici au fost arestați sub acuzația de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient.

Morții de la Pantelimon. Sanitas, reacție dură la adresa magistraților

Federaţia Sanitas din România a anunțat că au primit comunicatul de la Societatea Română de ATI în care arată că nu se poate pune problema de omor cu premeditare. Sanitas mai declară că pentru a susţine o astfel de acuzaţie „este drum lung”.

„Justiția nu este matematică! Acesta este unul din motivele pentru care magistrații nu au responsabilitate juridică pentru deciziile lor eronate, decât în unele cazuri particulare și, să recunoaștem, destul de greu de dovedit, care presupun existența din partea lor a unei erori evidente sau a unei intenții”, se arată în comunicatul Sanitas.

Dar, mai arată Federația Danitas, „În aceeași măsură însă nici medicina nu este matematică. La fel ca dreptul, și medicina se bazează pe decizii aflate la granița dintre realitatea obiectivă și realitatea subiectivă, iar această realitate subiectivă ține, printre altele, de intuiție, de har, de pregătire. De aceea se spune că medicina, ca și dreptul, este o artă! De aceea cei mai mari medici sunt în același timp și veritabili artiști”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea fi o imagine cu textMorții de la Pantelimon. Sanitas, reacție dură la adresa magistraților

Care este diferență dintre un magistrat și un medic

Federaţia Sanitas din România explică, de asemenea, care este diferența dintre un magistrat și un medic: „Singura diferență dintre un magistrat și un medic, este legată de consecințele pe care erorile le pot avea. Această diferență face ca răspunderea în cazul medicilor să fie mai mare decât cea a unui magistrat, dar, independent de gradul de răspundere ex post, procesul ex ante de luare a deciziilor este același, adică bazat pe date din realitatea obiectivă cât și pe factori interni subiectivi”.

Cu privire la morții de la Pantelimon, sursa citată mai arată că „Uneori, ca şi în cazul magistraţilor, în procesul de luare a deciziei medicilor intervin factori externi care viruseazä calitatea deciziilor. Gradul de încărcare profesională este doar un exemplu de astfel de factori perturbatori”.

Morții de la Pantelimon. Acest spital, un veritabil spital de război

În comunicatul emis de Federaţia Sanitas din România, că acest spital „ a ajuns să fie exact ca un veritabil spital de război, adică un spital de campanie supraaglomerat, în care secţiile ATI sunt încărcate nu doar de cazurile care necesită supraveghere şi tratament ATI, dar şi de cazurile fară şanse, cu tratament paliativ”.

Și continuă: „Medicii din acest spital, de la ATI, din motive care, repetăm, trebuie analizate sistematic( adică la nivel de sistem) şi obiectiv, sunt obligaţi să facă paliaţie, când de fapt rolul lor este acela de a încerca să salveze vieţile în patologii care pot fi vindecabile, iar nu în acelea în care este admis potrivit stadiului actual al medicinei, că nu există şanse. Cauzele sunt multiple, printre acestea regăsindu-se şi binecunoscuta lipsă de spitale şi clinici paliative destinate celor care nu mai au nicio şansă”, au mai arătat reprezentanţii Federaţiei Sanitas. Comunicatul integral îl puteți analizaciti  pe site-ul oficial al Federatiei Sanitas.