Evenimentul Zilei > International > MORȚI și RĂNIȚI după protestele violente ale suprematiștilor ALBI, în ViRGINIA. Simboluri naziste și lupte de stradă în SUA
MORȚI și RĂNIȚI după protestele violente ale suprematiștilor ALBI, în ViRGINIA. Simboluri naziste și lupte de stradă în SUA

MORȚI și RĂNIȚI după protestele violente ale suprematiștilor ALBI, în ViRGINIA. Simboluri naziste și lupte de stradă în SUA

Naționaliștii albi s-au ciocnit violent cu contra-protestatarii, aseară, înainte ca polițiștii să reușească să intervină și să disperseze mulțimea, la o demonstrație care a avut loc în orașul Charlottesville din statul Virginia. Activiștii de extremă dreapta și suprematiștii albi au planificat manifestația nemulțumiți de decizia consiliului local de a demonta statuia unui general al Confederației din timpul Războiului Civil, generalul Robert E. Lee din Parcul Emancipării.

Polițiștii din Virginia au declarat sâmbătă noaptea că au arestat trei persoane care aveau legătură cu protestele. Troy Dunigan, 21 de ani, din Chattanooga, Tennesse, a fost acuzat de tulburarea liniștii publice;  Jacob L. Smith, 21 de ani, din Louisa, Virginia, a fost acuzat atac și bătaie; James M. O'Brien, 44 de ani, din Gainesville, Florida, a fost acuzat de port de armă ascunsă, au anunțat 

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a declarat stare de urgență în oraș pentru a ajuta la răspunsul autorităților, și a dat vina pe protestatari „majoritatea din afara statului Virginia”, pentru violențe și ciocniri. 

„Sunt dezgustat de ură, bigotism, violențe pe care acești protestatari le-au adus în statul nostru, în ultimele 24 de ore”, a spus McAuliffe. El a adpugat că polițiștii statatului și membrii Gărzii Naționale din Virginia au oferit sprijin autorităților locale. 

Violențele nu au încetat nici măcar după ce forțele de poliție au încercat să disperseze mulțimea. Un camion a intrat cu viteză într-un grup de persoane și a făcut mai multe victime.  O femeie a murit și alte 19 persoane au fost rănite. FBI a deschis o anchetă privind încălcarea drepturilor civile în legătură cu acest incident, scrie BBC.

Procurorul general Jeff Sessions a declarat: „Violențele și morțile din Charlottesville lovesc în inima legii și justiției din America. Cu astfel de acțiuni care decurg din bigotism rasial și ură, ei trădează valorile noastre fundamentale și acest lucru nu poate fi tolerat”.

Și președintele Donald Trump a scris, într-un mesaj pe Twitter: „Condamn tot ce înseamnă ură, nu este loc de violențe în America”. 

După mai multe confruntări în Parcul Emancipării, polițiștii au declarat manifestația ilegală și ofițerii au început să elibereze zona, la începutul după-amiezii. Mulțimea s-a împrăștiat rapid, după ciocnirile violente, conform ABC News

Jasson Kessler, organizatorul din spatele mișcării „Dreapta Unită”, a declarat pentru CBS News că vrea să dea în judecată administrația locală pentru că a încălcat ordinul judecătoresc care permitea desfășurarea protestului în parc. „Primul amendament a fost încălcat azi”, a spus Kessler, prin telefon. El a adăugat că Charlottesville și McAuliffe au încălcat hotărârea judecătorească pentru că „nu le-a plăcut rezultatul acțiunii”.  

Unii protestatari au venit înarmați și îmbrăcați în haine asemănătoare uniformelor militare, iar alții aveau tricouri cu simboluri naziste și citate din Adolf Hitler. Pe altul scria: „Diversitatea este doar o tâmpenie care înseamnă genocid”. Polițiștii au folosit și gaze lacrimogene. 

Membrii Congresului au condamnat manifestația, președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, denunțând „spectacolul” ca fiind dezgustător, cerând americanilor să se unească împotriva urii. 

Prima Doamnă, Melania Trump, a scris că Twitter: „Țara noastră încurajează libertatea de expresie, dar să comunicăm fără ură în inimi. Niciun rezultat bun nu vine din violență. #Charlottesville”.

Confruntările de sâmbătă vin după o manifestație ce a avut loc vineri noaptea, cu torțe și sloganuri rasiste, în campusul Universității Virginia. Universitatea monitorizează situația din Charlottesville și continuă să se coordoneze cu autoritățile locale de impunere a legii, a precizat un comunicat dat publicității.