Evenimentul Zilei > Actualitate > A fost găsit mormântul primului rege Maya
A fost găsit mormântul primului rege Maya

A fost găsit mormântul primului rege Maya

La Tak'alik Ab'aj, în regiunea Retalhuleu din vestul Guatemalei, a fost descoperit cel mai vechi mormânt al unui rege Maya. Este vorba de chiar primul rege Maya, K'utz Chman, un preot despre care se cunoaşte faptul că a domnit în jurul anului 700 î.e.n.

Arheologii au fost uimiţi de bijuteriile cu care era decorat regele, bijuterii din jad dar şi alte artefacte foarte valoroase. 
"El era şeful cel mare. Conducătorul care a construit podurile peste golurile ce separau civilizaţiile olmecă şi maya şi a iniţiat tranziţia lentă către domnia maya", a declarat arheologul care a descoperit acest sit. 
Printre bijuteriile valoroase descoperite în mormânt, arheologii au mai descoperit şi un colier cu un pandantiv sculptat în forma unui cap de vultur, un element ce simbolizează puterea şi înaltul statut social, ce era purtat doar de bătrânii respectaţi din familiile nobiliare.
Mormântul a fost descoperit încă din luna iunie a acestui an, însă până acum nu s-a putut confirma vechimea sa. Nu s-au găsit rămăşiţe umane, însă analiza cu carbon a artefactelor indică faptul că înmormântarea preotului ar fi avut loc undeva între anii 770-510 î.e.n.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.