Evenimentul Zilei > Actualitate > Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș a fost vandalizat. UDMR condamnă
Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș a fost vandalizat. UDMR condamnă

Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș a fost vandalizat. UDMR condamnă

Vineri seară, Monumentul Secuilor din Târgu Mureş a fost vandalizat. Persoane neidentificate au desenat pe monument drapelul României, cu grafitti.

Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş a fost vandalizat! Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureș efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor care au vandalizat monumentul, vineri seară. Aceștia au desenat drapelul României, cu grafitti. IPJ Mureş a deschis un dosar penal, relatează TVR.

Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş a fost vandalizat! Acum este tricolor

„La data de 05 februarie a.c, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş au înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. În fapt, la aceeaşi dată, în jurul orei 20.00, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o secţiune a monumentului Secuilor Martiri, situat pe strada Secuilor Martiri, din municipiul Târgu Mureş, a fost vopsită în culorile roşu, galben şi albastru. În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, în vederea identificării autorilor şi luării măsurilor legale, sub supravegherea unităţii de parchet competente”, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş într-un comunicat de presă remis Agerpres.

UDMR a condamnat cu jumătate de gură „toate manifestările extremiste”

Într-o postare pe site-ul propriu, UDMR a arătat că este regretabil că prin aceste manifestări se încearcă provocarea de conflicte între comunităţile române şi maghiare. Acum o lună şi jumătate acestea şi-au unit forţele pentru viitorul municipiului Târgu Mureş, subliniază partidul.

UDMR a condamnat public toate manifestările extremiste. Formațiunea etnică a cerut locuitorilor din Târgu Mureş ca, oricât de scandalos li s-ar părea gestul, să nu cedeze acestei provocări. Uniunea a precizat că a depus o plângere împotriva autorilor necunoscuţi. Poliţiştii efectuează cercetări în acest sens. a explicat UDMR.

Totuși, incidentele tolerate de formațiune de-a lungul vremii, legate de extremism și naționalism, sunt destul de numeroase. Este de notorietate conflictul din 2019, de la Valea Uzului. Peste o mie de cetățeni maghiari au format atunci un lanț uman în jurul cimitirului pentru a împiedica manifestările dedicate Zilei Eroilor. Mai mulți români au forțat cordonul de jandarmi și au încercat să pătrundă cu forța în cimitirul din Valea Uzului.