Republica Moldova. Renumita Mănăstire rupestră Țâpova, turnul clopotniței din Vadul lui Râșcov, ruinele marii Sinagogi din Râșcov și fațada clădirii Băncii de Economii și Trezoreriei (în perioada interbelică) din Tighina vor fi restaurate și conservate, din banii Uniunii Europene. Lucrările vor fi realizate prin intermediul proiectului „Măsuri de promovare a încrederii”, în cooperare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.
Mănăstirea rupestră Țâpova, în pericol de dispariție, de mai bine de jumătate de secol
Mănăstirea Țâpova de pe malul drept al Nistrului, din raionul Rezina, este încărcată de istorie şi civilizaţie veche. În vestita bisericuţă de acolo, conform legendei locului, s-a cununat Ştefan cel Mare şi Sfânt cu Maria Voichița (Maruşca), cea mai puţin cunoscută soţie a domnitorului. Toată pietricica din zona rupestră a mănăstirii este sfântă, deoarece pe aceste locuri, timp de secole, au fost înălţate rugăciuni atât pentru generaţiile care au trecut pe acolo, cât şi pentru urmaşi. Ruinatele chilii din stâncă de foarte multă vreme sunt în așteptarea minunii de a fi renovate.
Așezământul monahal Ţâpova a fost închis în 1949 și redeschis în 1994. Este alcătuit din trei complexe. Din primul face parte Biserica „Sf. Cruci” și câteva chilii, înfiinţată, în secolele XI - XII. Al doilea complex monahal include Biserica „Sf. Nicolae”, săpată în secolele XIV - XV. Din cel de-al treilea fac parte 18 încăperi din secolele XVI - XVIII, unite prin treceri interioare, cu scări, galerii deschise și balcoane.
Așezământ monahal, cu vechime de aproximativ 1000 de ani, mândrie națională
Deși are valoare arhitecturală și istorică, în context național și european, Mănăstirea Țâpova a fost renovată parțial. În pofida avertismentelor specialiștilor, de mai bine de 50 de ani, în privința necesității de a conserva și restaura monumentul în regim de urgență.
Primul proiect investiţional de salvare a unei porţiuni a mănăstirii rupestre, aflate în stadiul cel mai înalt de degradare, a fost finanțat de Fondul Ambasadei SUA, la solicitarea Societăţii de Etnologie din Republica Moldova. Specialiștii au semnalat, în urmă cu zeci de ani ani, deplasări masive ale pereţilor bisericii din stâncă. Până la consolidarea acestora, acel loc reprezenta un pericol atât pentru turişti, cât şi pentru integritatea monumentului. Proiectul investiţional pe bani americani însă nu a putut fi realizat integral.
Patrimoniu național al Republicii Moldova, salvat de la dispariție de UE, ONU și Ambasada SUA
Sinagoga din Rașcov se află deja în cea de-a două etapă de conservare și restaurare. Prima a fost derulată cu succes, grație sprijinului acelorași parteneri.
Restaurarea și conservarea obiectivelor din patrimoniul cultural este parte componentă a proiectului „Măsuri de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD. Bugetul estimat pentru fiecare monument este de circa 72 000 de euro. Anterior, cu suportul acelorași organisme internaționale, au fost restaurate și conservate 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina.
Proiectul nominalizat contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicare în proiecte comune de dezvoltare.