Monica Macovei: Toţi românii cu drept de vot fac parte din listele electorale
- Departamentul Politic
- 19 august 2012, 16:30
Toţi românii cu drept de vot, indiferent unde se află, în ţară sau în străinătate, fac parte din listele electorale şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea Constituţională, iar orice încercare de a scoate de pe listele electorale români care trăiesc în străinătate, indiferent dacă au sau nu domiciliul stabil în afara României, reprezintă o ilegalitate, constituie infracţiune şi este contrară hotărârii Curţii Constituţionale, a afirmat europarlamentarul PDL Monica Macovei.
Monica Macovei atrage atenţia că actualizarea listelor, aşa cum înţelege Guvernul s-o facă, frizează ilegalul. Europarlamentarul aminteşte că, pe 14 august, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) şi că doar acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.
"Prin urmare, actualizarea listelor trebuie făcută numai în localităţile în care aceasta nu a fost operată până pe 10 iulie. Doar autorităţile locale care nu au actualizat şi nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum să facă actualizarea. Şi, evident, actualizarea se face numai pe bază de acte", spune Monica Macovei într-un comunicat remis Agerpres.
Aceasta a adăugat că orice schimbare a listelor electorale de către autorităţile care deja au transmis la MAI actualizări până pe 10 iulie "este ilegală, constituie infracţiune şi este contrară hotărârii Curţii Constituţionale din 14 august".
"Acum, autorităţile locale care au transmis până pe 10 iulie listele actualizate au doar doua posibilităţi: să transmită exact aceleaşi liste sau să nu transmită nimic, pentru că au făcut-o deja. Singura actualizare permisă de lege (Legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adăugarea pe listele electorale a celor care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, indiferent dacă se aflau în ţară sau în străinătate. Fac această precizare legală pentru că din declaraţiile domnului Stroe înţeleg că la cererea domniei sale, un număr masiv de autorităţi locale "actualizează", adică modifică listele electorale, inclusiv acele autorităţi locale care deja actualizaseră listele până pe 10 iulie aşa cum cerea legea. Repet, o astfel de activitate este ilegală şi contrară cerinţei Curţii Constituţionale", spune Macovei.
Ea a argumentat că tocmai de aceea Curtea Constituţională a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate până la 10 iulie, "pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul şi pentru a respecta Constituţia".