Principiul  „fraus omnia corrumpit” este folosit în mod comun în dosarele în care se dispune anularea unor documente autentice care au fost întocmite având la bază un fals. Mai este folosit pentru anularea executărilor silite, dacă sunt bazate pe un fals.

În cazul unui contract de vânzare-cumpărare, alt exemplu, în care o persoană a falsificat actele de identitate ale vânzătorului de drept, pentru a vinde un bun nefiind proprietarul bunului vândut. Actul de vânzare cumpărare poate să fie unul autentic, încheiat la un notar. El se anulează şi după el se anulează toate actele încheiate mai departe pentru că la origine este un fals, o frauda.

La originea deciziei de acceptare a lui Victor Ponta în Baroul Bucureşti este o fraudă, un furt intelectual.

Frauda comisă de acesta pentru a obţine titlul academic este confirmată oficial de instituţia competentă în domeniu şi ministrul Educaţiei i-a retras acest titlu lui Ponta. Pentru că Ponta a devenit avocat numai în baza acestui titlu obţinut printr-o hoţie, este logic şi de bun-simţ să piardă acest statut.

Dincolo de asta, excluderea lui Ponta din Baroul Bucureşti este şi o îndreptare a unei situaţii profund incorecte faţă de mii de avocaţi, din toate barourile. Este vorba despre toţi cei care au învăţat din greu pentru a lua examenul de acces în avocatură şi au fost nevoiţi să treacă prin toată perioada de „ucenici” ai unor avocaţi.

Victor Ponta a fost un  mare şmecher când Adrian Năstase a decis să-l „crească” şi astfel s-a ales cu titlul academic dar şi cu statutul de avocat.

Un statut dobândit pe o scurtătură care i-a transformat în fraieri pe toţi absolvenţii facultăţilor de Drept care nu avuseseră privilegiul să fie „crescuţi” de un prim-ministru care îşi planifica atent viitorul gândindu-se că după ce va ajunge preşedintele României va avea nevoie de un pupil care să-i facă mai departe jocurile la şefia Guvernului României.

Excluderea lui Ponta din Baroul Bucureşti, după ce a devenit oficial că a comis un furt intelectual, nu este singura măsură care se impune în noua situaţie.

Pentru că a avut doctoratul, Victor Ponta a beneficiat de un spor special primit alături de toate salariile încasate pentru funcţiile publice ocupate. Toţi aceşti bani au fost acordaţi în baza unei fraude şi în mod normal ar trebui ca statul să-i primească înapoi.

Nu identific acum foarte clar punctual instituţia care ar trebui să se ocupe de asta, dar este cert că niste bani dobândiţi printr-o hoţie ar trebui returnati.

Monica Macovei a ieşit public marţi pentru a cere excluderea lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti şi are dreptate când cere acest lucru.

Surprinzător este că domnul Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti şi consilierii din structura de conducere tac, expunând o aparentă mentalitate slugarnică dezamăgitoare. Ar fi trebuit să se întâlnească de urgenţă, având în vedere notorietatea impostorului şi scandalul public uriaş, pentru a face un gest de normalitate.

De ce nu fac asta este un mister. Mă gândesc că nu e posibil ca nişte oameni onorabili, cu o profesie liberală, să fie speriaţi de puterea politică pe care Victor Ponta încă o are. Ideea că ar putea să aibă interese ascunse, fără nicio legătură cu legea şi principiile meseriei, ar fi ceva foarte grav. Mai rămâne o posibilă indolenţă estivală.

Să sperăm că doar sunt indiferenţi pentru că e vară şi nu consideră subiectul atât de important încât să-şi strice vacanţele.