Marea preocupare internă a PDL după izbucnirea scandalului Monica Iacob Ridzi nu a fost atât imaginea ministrului acuzat că a risipit banii publici, cât cea a Elenei Băsescu, indicată în presă drept beneficiarul electoral al cheltuielilor de la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). Liderii şi parlamentarii PDL au fost instruiţi, prin mesaje interne transmise prin e-mail începând cu 20 iunie, să facă tot posibilul pentru a o scoate pe EBA din scandal. Strategia de comunicare dictată direct de Monica Iacob Ridzi, prin „curierul” Ada Meseşan – oficial, consilier de imagine al PDL – in cludea, printre altele, demonstraţia că „EBA este nevinovată”.

„Dacă Elena e vinovată de ceva, e vinovată că îi place Voltaj”

„Singura apariţie a Elenei (la o activitate a MTS – n.r.) a avut loc pe 2 mai, seara, la Costineşti, la concertul Voltaj. Toată lumea ştie că Elena este fun (sic!) Voltaj. Mai mult, Elena nu a urcat atunci pe scenă. A stat între miile de tineri care ascultau concertul. Dacă Elena este vinovată de ceva, este vinovată de faptul că îi place Voltaj”, erau sfătuiţi să spună PDL-iştii în setul de mesaje interne transmis pe 23 iunie. Noul vinovat era presa. Strategia PDL nu indică însă clar pentru ce. „Proba nevinovăţiei Elenei Băsescu este în redacţiile dv.
 
În redacţiile dv. se află şi proba manipulării la care se recurge în prezent. În redacţiile dv. se află kilometri de filme cu Elena Băsescu, filmată ani de zile de dvs. Este uşor să se facă montaje, dar este urât să batjocureşti (sic!) opinia publică”, li se cerea demo crat-liberalii să recite în emisiunile TV.

Ridzi îşi scrie singură laudele

De coordonarea mesajelor în favoarea sa şi a EBA s-a ocupat personal Monica Iacob Ridzi, ferindu-se însă să apară ea însăşi în presă. „Draga Ada, te rog să transmiţi tuturor colegilor punc tajul din fişierul ata şat. Mulţumesc mult. Mo nica”, scria ea într-un e-mail trimis de pe adresa personală pe 20 iunie către biroul de presă pentru a fi răspândit mai ales parlamentarilor PDL.
 
Ieri, Ridzi a revenit, punându-se chiar la dispo ziţia lor pentru completări: „Dragi colegi, ataşat vă trans mit un punctaj cu in – formaţii şi mesaje. Pentru informaţii suplimentare vă rog să mă contactaţi. Vă mulţumesc. Monica Iacob-Ridzi”. În noul instructaj, Ridzi le cere parlamentarilor să propage ideea că abia în fi i n – ţata comisie de anchetă pentru ca re au votat „nu face decât să politizeze o anchetă judiciară”.

Pentru corectitudinea sa în raport cu justiţia, ministrul le sugerează colegilor să dea drept garanţie „întreaga ei activitate profesională şi politică ireproşabilă de până acum” şi să susţină că „miza nu este Monica Ridzi, ci, mai degrabă, un joc politic (…) sus ţinut de interese economice pe care probabil le-a deranjat”.

CAMERA DEPUTAŢILOR

Ancheta parlamentară continuă

Deputaţii nu renunţă la comisia de anchetă înfiinţată săptămâna trecută în cazul Ridzi, deşi ministrul tineretului le-a cerut-o ieri oficial. Motivul: ministerul public a informat-o că DNA a declanşat cercetările, procesul aflându-se în stadiul actelor premergătoare. Deşi, potrivit regulamentului deputaţilor, activitatea comisiei ar înceta de drept în asemenea condiţii, Biroul Permanent a decis că ancheta parlamentară va continua atâta vreme cât Parchetul nu i-a informat oficial de de clan şarea cercetărilor.

„Comisia îşi continuă activitatea. Până când îşi încheie raportul sau până când primim răspuns de la Procurorul General că a început urmărirea penală. (…) Parlamentul comunică doar cu procurorul general”, a declarat secretarul Camerei, democrat-liberalul Dumitru Pardău. Mai mult, el a pre cizat că solicitarea PNL privind începerea urmăririi penale a ministrului tineretului a fost transmisă Comisiei juridice. Monica Iacob Ridzi ar trebui să dea explicaţii astăzi parlamentarilor în scandalul „2 mai”, fiind invitată la audieri.