Moneda iraniană s-a prăbuşit la minimul istoric. Americanii ridică în slăvi sancţiunile ONU

Căderea istorică a monedei iraniene luni arată "succesul" sancţiunilor internaţionale impuse Iranului pentru programul său nuclear controversat, a subliniat diplomaţia americană.

Degringolada rialului iranian, care a atins ieri cel mai scăzut nivel istoric, relevă "presiunea internaţională implacabilă şi mai mult succes a ceea ce facem noi pentru a apăsa asupra economiei iraniene", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

"Sancţiunile au efectul pe care l-am aşteptat", a salutat ea.

"Iranul este tot mai izolat de sistemul financiar internaţional. O cantitate semnificativă de petrol iranian iese de pe piaţă. Moneda cade şi lumea refuză să facă afaceri cu companiile iraniene. Acest lucru arată că sancţiunile sunt cele mai punitive impuse până acum de comunitatea internaţională şi că ele sunt foarte importante pentru ca Iranul să lucreze la denuclearizarea sa", a explicat purtătorul de cuvânt.

Căderea rialului iranian s-a accelerat luni cu 17% într-o singură zi, ajungând la un minim istoric în raport cu dolarul, rezultat al unui deficit de valută forte din cauza sancţiunilor occidentale, scrie şi AFP.

Dolarul se schimba cu 34.500 de riali pe piaţa liberă faţă de 29.600 cu o zi înainte. Căderea rialului faţă de dolar în ultimul an a accelerat inflaţia, care este oficial de în jur de 23%.

Iranul este supus unor sancţiuni ale ONU, precum şi unui embargou bancar occidental instituit în 2010 de Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru refuzul de a-şi opri activităţile nucleare sensibile. Occidentul acuză Iranul, care neagă, de faptul că vrea să fabrice arma atomică.