Monedă de argint lansată de BNR cu ocazia centenarului Liviu Ciulei. Ofertă specială pentru colecționari

La aniversarea unui centenar de la nașterea unuia dintre cei mai mari artiști români, regizorul de teatru și film Liviu Ciulei, BNR va lansa o monedă specială cu o valoare deosebită pentru colecționari.

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 10 iulie 2023, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Liviu Ciulei, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție .

Mai precis, aversul monedei prezintă o clachetă cinematografică şi câteva role de film, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, stema României, anul de emisiune "2023" şi valoarea nominală "10 Lei", se precizează în comunicare.

Reversul monedei prezintă portretul şi numele regizorului Liviu Ciulei şi inscripţia "100 de ani de la nastere".

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. De asemenea, vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi cea a casierului central.

Prețul de vânzare este de 470 lei plus TVA

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, mai punctează BNR.

De menționat că monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Liviu Ciulei au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin intermediul sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Liviu Ciulei (1923 - 2011) a fost regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar român. A fost artist emerit. A fost director artistic al Teatrului Bulandra, între 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera Revizorul, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă după câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devine cea mai importantă instituție teatrală a vremii, acolo lucrând marii regizori de teatru David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu. A părăsit România în anul 1980 și a lucrat în multe țări din Europa.