Momente triste în istoria României, 5 și 6 decembrie

Momente triste în istoria României, 5 și 6 decembrieFuneralii Regele Mihai Sursa foto: EVZ

Momente triste în istoria României, 5 și 6 decembrie. Moartea Regelui Mihai I și ocuparea Capitalei sunt două momente triste cu siguranță

Luna decembrie a venit cu bucuriile Sărbătorilor, dar, uneori și cu momente triste.

Momente triste - 5 decembrie 2017  - Moartea Regelui Mihai I

Unul din cele mai triste momente în istoria noastră. a fost decesul Regelui Mihai I al României. Acesta a survenit la Aubonne, Elveția, la 5 decembrie 2017. Regele Mihai a fost un personaj cheie în multe momente ale istoriei României. Actul de la 23 august 1944 și integrarea euro-atlantică l-au avut în prim plan.

Regele Mihai I se născuse la 25 octombrie 1921 la Sinaia, ca fiu al Principelui Moștenitor Carol și al Principesei Elena. Copilăria sa a fost una solicitantă. A trăit drama despărțirii părinților, la aproape 6 ani, a trebuit să devină Rege sub Regență. La aproape 9 ani a fost detronat de propriul tată. A trebuit să o suporte pe amanta tatălui. A fost obligat să își vadă mama rar. A fost forțat să accepte titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

A devenit Rege a doua oară la 6 septembrie 1940. A suportat dictatura antonesciano-legionară și dictatura legionară. La 23 august 1944, a salvat România de la dezastru. A abdicat la 30 decembrie 1947. A trăit în exil aproape 5 decenii. A acceptat să lupte diplomatic pentru integrarea euro-atlantică a României.

Momente triste - ocuparea Capitalei de către Puterile Centrale -  6 decembrie 1916

La 6 decembrie 1916, feldmareșalul von Mackensen intra în Capitala abandonată de autoritățile române. Primarul Capitalei și un om al Palatului l-au așteptat pe ocupant. Von Mackensen, născut la 6 decembrie 1849 dorea să intre ca un cuceritor. Pe undeva, era dezamăgit că a găsit un oraș pașnic.

De la Chtilia și până la Palatul Regal, curioșii au asistat la intrarea triumfală a trupelor germane. Acestea câștigaseră bătălia de la Neajlov-Aegeș. Armata, Guvernul, Parlamentul, Casa Regală au ales Iașul.

Von Mackensen a dat o ordonanță militară. A plantat varză în Cișmigiu. A dat voie să fie tăiați copacii pentru lemne de foc. Principalele clădiri ale Capitalei au devenit sedii ale puterii ocupantului. A fost unul din cele mai triste momente când turcii au luat tunurile de la statuia lui Mihai Viteazul. Când bulgarii au jefuit argintăria de la Capșa.

Ne puteți urmări și pe Google News