Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis ieri renumărarea voturilor exprimate la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, răspunzând astfel unei sesizări depuse de Partidul Comuniştilor (PCRM).
Fosta formaţiune de guvernământ a reclamat mai multe încălcări la întocmirea proceselor-verbale după închiderea urnelor, precum şi diferenţe mari între datele prezentate de secţiile de votare şi numărarea paralelă efectuată de PCRM. Cererea comuniştilor a fost susţinută şi de trei candidaţi independenţi.
Democraţii joacă la două capete Decizia instanţei supreme de la Chişinău nu a întrerupt însă negocierile pentru formarea unei noi coaliţii de guvernământ, desfăşurate pe două fronturi. Liderii comunişti şi cei ai Partidului Democrat (PDM) au început ieri discuţiile privind viitoarea structură a guvernului, deşi ambele părţi susţin că încă nu au încheiat oficial o alianţă politică şi nici nu au fost repartizate funcţii. A fost cea de-a treia întâlnire între cele două partide de la alegerile din urmă cu două săptămâni.
Democraţii s-au întâlnit aseară şi cu celelalte două formaţiuni pro-europene care au intrat în noul legislativ de la Chişinău, Partidul Liberal (PL) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM).
Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, premierul în exerciţiu, a subliniat după încheierea întâlnirii că propunerile concrete de partajare a funcţiilor se vor face începând cu următoarea întrunire. Filat a precizat, totuşi, că s-a discutat posibilitatea ca democraţilor să le parvină pentru început postul de preşedinte al parlamentului moldovean, urmând ca apoi formaţiunea lui Marian Lupu să dea şi candidatul pentru prima funcţie în stat.
Aflat în vizită la Chişinău, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi-a exprimat ieri, în discursul său, sprijinul pentru continuitatea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la conducerea fostei republici sovietice. "Ultimul an a fost un succes pentru Republica Moldova", a declarat oficialul comunitar într-o conferinţă de presă cu premierul Vlad Filat.