Moldovenii, nemulțumiți de corupție și dispariția miliardului de dolari din bănci

După un miting la care au participat zeci de mii de persoane, premierul i-a invitat la discuții pe organizatorii protestelor, dar întâlnirea nu a avut loc, deocamdată

Capitala Republicii Moldova a fost scena unor noi manifestații de protest, duminică, revendicările oamenilor fiind de ordin social și economic, cu doar o lună și jumătate înainte de alegerile locale.

Economie aproape de prăpastie

„Este în interesul guvernului să soluționeze criza din sistemul financiar-bancar, să stabilizeze situația economică din țară, inclusiv să facă public raportul Kroll, odată cu soluţionarea interdicţiei din partea companiei”, a declarat şeful Executivului moldovean Chiril Gaburici. Situația economică a Moldovei este una foarte proastă, conform unor date prezentate recent de Fundația Universitară a Mării Negre, deficitului comercial în PIB a ajuns la 60% în ultimele luni; cursul monedei locale s-a depreciat abrupt, atingând recorduri absolute: 23,47 lei pentru un euro și aproape 20 lei moldovenești pentru un dolar.

Gaburici a convocat și o ședință de urgență a guvernului, pentru a dezbate situația din țară. A cerut polițiștilor să respecte dreptul cetățenilor la manifestații și a solicitat serviciilor abilitate să nu permită „intervenția de orice gen a forțelor externe”, care ar putea destabiliza situația din țară.

Locul întâlnirii, disputat

Ieri, situația a căpătat forme ridicole, când prim-ministrul și reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, organizatorii manifestației, n-au reușit să se întâlnească, pentru că s-au așteptat reciproc în locuri diferite: Gaburici la sediul Guvernului și activiștii la Biblioteca Națională. Premierul s-a arătat „gata să discute cu protestatarii”, iar dacă aceștia vor insista pe un alt loc decât Guvernul, le va propune să se întâlnească la o misiune diplomatică europeană acreditată la Chișinău.

Organizatorii mitingului nu vor să meargă la Guvern, pe motiv că „ei nu sunt subordonați lui Gaburici” și au anunțat că-i vor expedia prin poștă rezoluția adoptată.

Protestatarii s-au declarat nemulțumiți de dispariţia unui miliard de dolari, din trei bănci locale, şi transformarea acestora în datorie de stat. Ei au scandat sloganuri anticorupţie şi au cerut demisia procurorului general, a judecătorilor Curţii Supreme şi a mai multor politicieni, pe care îi consideră implicaţi în scandal.