Moldova și-a arătat dorința de a coopera cu autoritățile spaniole în organizarea următorului summit ce va avea loc Spania

Moldova și-a arătat dorința de a coopera cu autoritățile spaniole în organizarea următorului summit ce va avea loc Spania Sursa foto : Administratia Prezidentiala

Moldova este pregătită să coopereze cu autoritățile spaniole pentru organizarea celui de-al treilea summit al Comunității Politice Europene, a declarat Igor Zaharov, consilier pentru comunicare la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Unul dintre subiectele pe care Republica Moldova ar dori să le includă pe agenda negocierilor este extinderea Uniunii Europene, a spus Igor Zaharov, transmite radiomoldova.md.

„Ne așteptăm să participăm la summitul din octombrie de la Granada. În acest sens, cooperăm cu autoritățile spaniole pentru a afla ce probleme vor fi luate în considerare la Granada și care va fi contribuția Republicii Moldova la acest summit.

Sperăm că una dintre problemele luate în considerare va fi extinderea Uniunii Europene, mai ales că în toamnă așteptăm decizia Uniunii Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare”, a spus Igor Zaharov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Igor Zaharov a remarcat că summiturile Comunităţii Politice Europene au loc de două ori pe an - o dată într-un stat membru UE, cealaltă într-o ţară non-UE. Republica Moldova a devenit prima țară din afara UE care a găzduit un summit PEV.

Următoarele țări gazdă vor fi Spania și Marea Britanie. Primul summit a avut loc în Cehia.

Primul summit a avut drept obiective pacea și securitatea în războiul ruso-ucrainean

Summitul Comunității Politice Europene este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul de a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Prima reuniune a comunității politice europene a reunit lideri de pe întregul continent European pe 6 octombrie 2022, la Praga, înaintea reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din UE. La primul summit organizat la Praga, două chestiuni au dominat discuțiile liderilor: pacea și securitatea, în special războiul Rusiei în Ucraina și criza energetică.

Al doilea summit a vizat securitatea Moldovei și necesitatea acesteia de a se încadra în UE

Republica Moldova a fost gazda Summitului Comunității Politice Europene, ce a avut loc pe 1 iunie. Maia Sandu, spune că aceasta a fost, totodată, o provocare pentru organizarea acestui eveniment, dar și o oportunitate.

Șefa statului spune că Republica Moldova se află într-un moment dramatic, din punct de vedere geopolitic și avem nevoie de Uniunea Europeană pentru a fi în siguranță și a rămâne liberi, într-o societate democratică.

„Lucrurile arată foarte complicat și aceste turbulențe politice nu se vor încheia în curând, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Asta înseamnă că în regiunea noastră riscurile vor continua să fie mari și noi suntem o țară mică. Avem mare nevoie de o familie mare și primitoare cum este Uniunea Europeană pentru că acolo o să ne simțim mai în siguranță și acolo avem șanse să rămânem oameni liberi. Să trăim într-un stat care-și respectă și prețuiește fiecare cetățean, nu care îi trimite la război să moară și, respectiv, avem șansa la dezvoltare, la creșterea nivelului de trai a oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.