Moldova, la un pas de anticipate

Moldova, la un pas de anticipate

Parlamentul Republicii Moldova a amânat pentru data de 3 iunie alegerile pentru desemnarea preşedintelui, motivând că astăzi este sărbătoare.

Şedinţa din această dimineaţă, în cadrul căreia trebuia ales şeful statului, a durat numai 10 minute, majoritatea comunistă din Parlament decizând amânarea alegerilor.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 10:25

Un eşec al prezidenţialelor va duce la declanşarea legislativelor înainte de termen. Opoziţia nu are multe motive să fie optimistă.

Comuniştii moldoveni (PCRM) şi opoziţia au rămas pe poziţii antagonice înainte de scrutinul prezidenţial, iar anticipatele par tot mai probabile.

Preşedintele Vladimir Voronin trebuie să declanşeze alegeri înainte de termen, dacă partidul său va eşua  în încercarea de a impune un şef al statului. La anteriorul scrutin prezidenţial, premierul demisionar Zinaida Greceanîi nu a obţinut voturile necesare pentru a accede în locul lui Voronin.

Greceanîi mai încearcă o dată

Candidaţii la noul scrutin sunt Zinaida Greceanîi şi ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguţă, ambii din partea PCRM. Comuniştii, care deţin 60 de mandate din cele 101, au nevoie de un vot pentru a impune preşedintele. Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal şi cel Liberal Democrat au anunţat că nu vor participa la scrutin. PCRM, care a cerut opoziţiei să voteze, s-a arătat interesat de negocieri, disponibilitatea nu s-a concretizat însă.

„Un consilier al lui Vladimir Ţurcan (vicepreşedintele parlamentului) a sunat la noi în anticameră şi a spus că Ţurcan este disponibil pentru negocieri la orice oră. Şi atât”, a precizat liberal democratul Vlad Filat, potrivit Mediafax. Voronin a spus că anticipatele vor fi declanşate după numirea unui guvern, condus, probabil, de Marian Lupu.

Comuniştii, greu de învins

Opoziţia are puţine motive să fie optimistă în privinţa rezultatului eventualelor anticipate, crede analistul moldovean Oazu Nantoi, de la Institutul pentru Politici Publice. Spre deosebire de opoziţie, PCRM are banii necesari campaniei electorale. Comuniştii deţin şi monopolul asupra televiziunii pe care o folosesc pentru a compromite opoziţia, a apreciat, pentru EVZ, Nantoi.

Lipsa de apetit a partidelor de opoziţie pentru o candidatură pe o singură listă electorală le-ar putea afecta de asemenea scorul în alegeri, consideră analistul. Criza economică mondială, care afectează Moldova, nu va influenţa decizia de vot, crede Nantoi, în condiţiile în care în societatea moldoveană nu au existat până acum mişcări de protest faţă de situaţia economică. „Nu există nicio garanţie că PCRM nu va obţine o majoritate con stituţională la alegerile anticipate”, a concluzionat analistul moldovean.

Ne puteți urmări și pe Google News