Pe agenda discuţiilor figurează relaţiile economice bilaterale, protejarea mediului pe râul Nistru, rezolvarea conflictului transnistrean şi supravegherea comună a frontierei.

Anterior, primul ministru moldovean declarase că autorităţile de la Chişinău sunt deschise pentru un dialog constructiv şi dinamizarea parteneriatului dintre cele două state.

Aceasta este prima vizită a premierului Pavel Filip la Kiev după accederea preşedintelui prorus Igor Dodon la putere la Chişinău, amintește Agerpres.

După ce în campanie a provocat iritarea autorităţilor ucrainene cu afirmaţia sa că peninsula Crimeea este „de facto” a Rusiei, Dodon a spus că vrea ca Ucraina să fie una din primele destinaţii ale vizitelor sale în străinatate ca preşedinte.

Serghei Orlov, primul secretar al Ambasadei Ucrainei la Chişinău, a declarat pentru postul de radio Europa Liberă, săptămâna trecută, că „nu este planificată vreo vizită a preşedintelui moldovean Igor Dodon la Kiev".

Filip a declarat, sâmbătă, într-un interviu, că Republica Moldova va depune eforturi consecvente pentru retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. El a subliniat că Republica Moldova va continua să insiste asupra transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

Premierul moldovean a subliniat că prezenţa trupelor străine pe teritoriul Republicii Modova contravine Constituţiei Republicii Moldova.

„Este la fel de important şi Acordul privind retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost semnat încă în 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, şi care până acum nu a fost îndeplinit", a precizat Pavel Filip.

Te-ar putea interesa și: