Moldova ajutată de SUA pentru a contracara atacurile cibernetice. Atacurile ransom tratate de SUA drept amenințări la adresa securității naționale

Sursa foto: Pixabay

Amenințările cibernetice par să fie o reală preocupare pentru SUA. Astfel că generalul Mario Wilian J, Hartman, cel care se ocupă de misiuni cibernetice din partea SUA a avut o întrevedere cu Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie, Nasatîi, potrivit deschide.md.

Cei doi oficiali, generalul Mario Wilian J, Hartman și Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie, Nasatîi, au discutat despre cooperarea militară dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, cu accent pe contracararea ameninţărilor cibernetice noi şi emergente.

"În cadrul întrevederii, am menţionat că dezvoltarea capacităţilor de apărare cibernetică este o prioritate pentru Armata Naţională, în contextul protejării infrastructurii tehnologiilor informaţionale, prevenirii, detectării şi reacţiei rapide la atacurile cibernetice", a scris Nosatîi pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Americanii i-au anunțat pe moldoveni că pun umărul pentru întărirea securității cibernetice

La rândul său, generalul American a reiterat disponibilitatea SUA pentru a se menține colaborarea în vederea consolidării securităţii cibernetice a Republicii Moldova, notează agenţia de presă Ştiri.md. Cei doi au mai discutat și despre transformarea Armatei Naţionale într-o instituţie modernă, precum şi contribuţia Republicii Moldova la securitatea internaţională prin participarea la misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, NATO şi UE.

Pe de altă parte, discuția a venit în contextual în care Statele Unite au anunțatat că vor trata de acum înainte atacurile "ransomware" drept ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu doar simple infracţiuni, a anunţat joi Casa Albă, transmite agenţia EFE. Cei din Administraţia preşedintelui Joe Biden au explicat, că noua clasificare va permite Departamentului de Stat şi Trezoreriei să impună sancţiuni entităţilor responsabile cu astfel de atacuri ce folosesc programe malware care preiau controlul unui sistem informatic şi cer bani deţinătorului acestuia pentru a-i reda accesul.

Această strategie menţionează Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran drept cei patru principali "actori malware" care trebuie combătuţi, au precizat oficialii.  Planul SUA se bazează pe cinci piloni, şi anume apărarea infrastructurilor critice (precum cea de electricitate), combaterea ameninţărilor, impulsionarea securităţii cibernetice prin măsuri de stimulare a pieţei, investiţii în tehnologiile viitorului şi dezvoltarea de alianţe internaţionale.