Mohammed Al Habtoor, vicepreşedinte şi CEO Al Habtoor Group: "Aş investi în România în auto şi în ospitalitate"

Mohammed Al Habtoor, vicepreşedinte şi CEO Al Habtoor Group: "Aş investi în România în auto şi în ospitalitate"

Omul de afaceri din Dubai spune că guvernul nostru trebuie să acorde mai multe facilităţi.

Al Habtoor Group este una dintre cele mai mari companii din Dubai, cu activitate în construcţii, auto, turism, învăţământ etc., fiind constructorul faimosului hotel de 7 stele Burj Al Arab. Mohammed Al Habtoor, vicepreşedinte şi CEO al grupului, vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre România şi ce mai avem de făcut pentru a fi mai atractivi pentru investitorii străini, dar şi despre următoarele investiţii ale grupului. EVZ: În câte ţări are afaceri compania Al Habtoor Group? Mohammed Al Habtoor: Avem afaceri în multe ţări, în unele suntem prezenţi permanent, în altele lucrăm pe proiecte. Suntem prezenţi în Qatar, Arabia Saudită, Bahrain, Kuwait, Oman, Liban şi Ungaria. Ţările unde avem proiecte sunt Iordania, Egipt, Marea Britanie şi SUA.

Sunteţi interesat şi de România? România este un loc bun să lucrezi. Însă cred că mai are ceva de lucrat în ceea ce priveşte ospitalitatea. Chiar de la intrarea în ţară - atunci când vine un investitor ar trebui să existe un protocol diferit, în care acestuia să i se faciliteze accesul în ţară şi dorinţa de a cheltui. La fel şi infrastructura - sunt primele lucruri pe care un investitor le ia în considerare. România ar avea multe de învăţat de la Dubai în ceea ce priveşte investiţiile. Dacă am avea o infrastructură adecvată, vă gândiţi să construiţi un hotel la Bucureşti? În afară de investiţia în refacerea aeroportului - pentru a permite ca toate liniile aeriene să-şi deschidă curse din marile oraşe spre Bucureşti, trebuie de asemenea încurajată compania Tarom să meargă pe noi destinaţii, pentru a încuraja oamenii să vină în România. Totodată, trebuie să existe în ţară suficiente hoteluri de 5 stele. Cu această ocazie, probabil nu nu numai Habtoor Group, cât mulţi alţi investitori ar lua în considerare România pentru o viitoare investiţie.

Făcând abstracţie de problemele din România, în ce domenii aţi dori să investiţi? Dacă aş investi în România, ar fi în două lucruri: în industria auto şi în ospitalitate. Nu sunteţi interesat de agricultură? Ne-am gândit la agricultură acum câţiva ani. Dar problema este investiţia necesară, în special în sistemele de irigaţii, care nu există. Agricultorii din România aşteaptă să vină ploaia. Ce ar trebui să facă autorităţile pentru a atrage investitorii? Guvernul României ar trebui să fie mult mai deschis să construiască o relaţie cu investitorii străini şi să considere o bună soluţie ajutorarea acestora în dezvoltarea unei afaceri pe teritoriul românesc. Spre exemplu, în Dubai, pentru a obţine o licenţă de comerţ, e suficient să intri pe internet şi o obţii în cinci minte. În România, durează cel puţin câteva săptămâni. "Autorităţile române trebuie să facă un sistem mai uşor pentru investitorii străini. Cred că e nevoie de un departament specializat pentru investitorii străini", susţine Mohammed Al Habtoor

Ne puteți urmări și pe Google News

40.000de angajaţi are grupul Al Habtoor şi afaceri de circa 4 miliarde de dolari

Cel mai luxos hotel din Dubai În prezent, Al Habtoor Group lucrează la construcţia a două hoteluri în Dubai. În septembrie 2011, compania a început construcţia unui hotel pe insula artificială în formă de palmier, care va fi un Waldorf Astoria, brandul de lux al lanţului Hilton. "Va fi cel mai luxos hotel din Dubai şi va fi gata în septembrie 2013", spune Mohammed Al Habtoor. Al doilea va fi ridicat pe locul fostului hotel Metropolitan şi va fi un complex format din trei hoteluri, St. Regis, W Hotel şi Westin, care vor fi operate de Starwood Hotels&Resorts. Construcţia va fi gata în 2017. Investiţia totală pentru cele două proiecte se ridică la 1,7 miliarde de dolari. CARTE DE VIZITĂ

MOHAMMED AL HABTOOR, vicepreşedinte şi CEO

  • Are 43 de ani;
  • Lucrează din 1990 în cadrul Al Habtoor Group, companie înfiinţată de tatăl său în 1970;
  • A urmat cursuri de servicii hoteliere, catering şi administrare în afaceri la univer­sităţile britanice din Slough şi Surrey, precum şi în SUA, în Virginia şi la Universitatea Cornell.